Giftprøver tatt av barna

Politiet tok i går hårprøver av barna til Knutby-pastoren Helge Fossmo. Testene kan avsløre om de var neddopet da stemoren ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olle Eriksson

Magnus Hellberg

KNUTBY/UPPSALA (Dagbladet): I går rykket politiet på ny inn i bygda Knutby på jakt etter bevis. Denne gangen for å finne ut om barna til pastor Helge Fossmo var neddopet da stemoren Alexandra Fossmo ble skutt og drept i naborommet 10. januar.

Etter drapet bemerket flere polititjenestemenn at de to barna som sov hjemme, to gutter på fem og åtte år, nesten var umulig å vekke. De var sløve og sovnet i armene til dem som bar dem ut av huset der drapet skjedde.

Barna sov tungt til tross for at det nylig hadde blitt avfyrt flere skudd i naborommet, og at åstedet etterpå var kaotisk og fullt av tungt bevæpnet politi som neppe for stille fram. De skal knapt ha reagert da terrorpolitiet forsøkte å vekke dem.

Barnevernsbesøk

Politiet og en sykesøster oppsøkte i går barna hos naboene, som har tatt seg av dem etter at pastoren ble pågrepet og fengslet. Der tok de hårprøver, som nå vil bli analysert i laboratorium for giftstoffer og medikamenter.

- Selv om det har gått relativt lang tid, kan dette gi svar på om de var dopet, sier en som var med på prøvetakingen.

Dagbladet kan avsløre at barnevernet i Uppsala skal på hemmelig besøk hos Helge Fossmo i fengselet. Dette skjer enten i dag eller i morgen. I samråd med Fossmo vil de forsøke å komme fram til en framtidig løsning for hans tre barn. Tidligere har påtaleansvarlig Elin Blank nektet barnevernet å besøke Fossmo. Men i går forhandlet de fram en avtale via Fossmos forsvarer Ola Nordström.

- De får nå møte Helge, slik de ønsker. Han er tross alt barnas formynder, og har en rett til å bli hørt nå som barnevernet skal avgjøre deres framtid. Jeg oppfatter at påtalemyndigheten nå også har fått forståelsen av dette, sier Nordström til Dagbladet.

Sterkt traumatisert

Da Fossmo ble pågrepet, ba han om å få snakke med sin bestevenn og nabo Patrik Waldau.

- Han ba meg ta hånd om barna (ni, åtte og fem år). Jeg ga ham mitt løfte om å beskytte dem så godt jeg kan, forteller Waldau.

Barna er sterkt traumatisert, etter først å ha opplevd sin biologiske mor Helene Fossmos mystiske død i 1999 og nå drapet på stemoren Alexandra.

Den 26-årige barnepiken som har innrømmet drapene har bodd hos familien, og var barnas venn. Nå sitter også faren fengslet, mistenkt for medvirkning til drapet.

- Verre kan det ikke bli. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle forklare dem hvorfor faren ble tatt av politiet. Men jeg gjorde så godt jeg kunne. Jeg forklarte dem hvordan politiet arbeider og hvorfor de må forhøre deres pappa. Barna lyttet og forsøkte å forstå. Vi gråt sammen og ga hverandre klemmer. Deretter ba vi en bønn, forteller Patrik Waldau.

BESLAG: Teknikere fra politiet bar ut PC-er og annet utstyr etter at de i går ransaket huset til pastor Helge Fossmo i Knutby i Sverige.