Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftselskapet beklager overfor familiene til de som døde

Været avgjørende om demningen faller sammen i natt. WWF mener katastrofen kunne vært unngått.

- KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Hele Ungarn venter på at gift-demningen skal kollapse etter at ungarske myndigheter i dag sa det er uunngåelig. Foto: Scanpix
- KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Hele Ungarn venter på at gift-demningen skal kollapse etter at ungarske myndigheter i dag sa det er uunngåelig. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Samtidig som hele Ungarn venter og frykter at giftslam-demningen skal kollapse helt, uttaler selskapet som eier demningen om skadene som allerede har skjedd.

Sju personer omkom, 120 ble skadd, flere av dem livstruende, da giftfloden skyllet over tre landsbyer i Ungarn i forrige uke. En person er fremdeles savnet.

Nå bringer selskapet MAL sine kondolanser til familiene som har mistet sine kjære. De beklager samtidig at de ikke har brakt kondolansene til familiene tidligere, melder nyhetsbyrået AP.

De er også villige til å betale kompensasjon til familiene, melder de.

Uunngåelig Ved 14.30-tiden i dag sa ungarske myndigheter at resten av giftdemningen trolig vil kollapse.

Sprekkene i langveggen mot nord er midlertidig tettet, men ekspertene har innsett at det er høyst midlertidig med hjelp av gunstige værforhold.

- Nå er det uunngåelig at muren vil kollapse. Sprekkene kan utvise seg igjen til natta, sier Ungars miljøvernminister Zoltan Illes i et hastevarsel i ettermiddag.

Det gjenværende giftslammet vil flomme over den forlatte landsbyen Kolontar. Konstistensen er tykkere en slammet som rant ut mandag, og ekspertene mener det «bare»  vil renne 800 - 1 000 meter og stoppe utenfor neste by. De 6 000 innbyggerne i Devecser har pakket og står klare til å forlate sine hjem.

- Bildebevis I en pressemelding fra WWF, Verdens Naturfond i Ungarn i kveld, hevdes det at naturkatastrofen kunne vært unngått, skriver Aftenposten.no.

De mener at et flyfoto fra juni beviser at veggen allerede da hadde begynt å slå sprekker, og at sprekkene derfor kunne vært fiksa før katastrofen var et faktum.

- Bildene beviser at veggene i damanlegget har vært i dårlig stand lenge. Betydelig lekkasjer har foregått her i mer enn tre måneder før katastrofen inntraff denne uken, sier Gábor Figeczky, fungerende leder av WWF i Ungarn.

Beredskap Beredskapen er på høyeste nivå etter at det ble funnet nye sprekker i går.
 
Rundt 2 000 mann jobber i dag på spreng med å bygge en ny sikringsmur på utsiden av den svakeste veggen i giftdammen i Ungarn.

Minst 800 frivillige, 900 politifolk pluss lokale brannstyrker jobber på høygir.

- BILDEBEVISET: Dette bildet hevder WWF beviser at det har vært sprekker i demningen så lenge tilbake som i juni. Foto: WWF
- BILDEBEVISET: Dette bildet hevder WWF beviser at det har vært sprekker i demningen så lenge tilbake som i juni. Foto: WWF Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!