Giftskadde, kreftsyke og enker saksøker ConocoPhillips i statene

80 tidligere norske Ekofisk-arbeidere vil dra oljegiganten for retten i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert


Click for English version.

(Dagbladet.no): 80 giftskadde, kreftsyke og pårørende etter tidligere norske arbeidere fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen saksøker nå det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips i USA.

De mener oljegiganten har opptrådt uansvarlig ved ikke å sørge for nødvendig vedlikehold og beskyttelse mot de kjemiske stoffene som har påført dem alvorlige helseskader og tidlig død.

Amerikanske advokater leverte fredag massesøksmålet til en domstol i Texas, på vegne av sine norske klienter.

Informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips Norge sier den norske delen av selskapet ikke er kjent med at et søksmål er overlevert en domstol i USA.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få kontakt med ConocoPhillips i USA.

- Dør fortløpende
- Vi føler at vi ikke når fram i Norge, men stanger hodet mot veggen. Folk dør fortløpende. Det haster med å få hjelp, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg til Dagbladet.no.

Han sier arbeidsgiveren, ConocoPhillips, prøver å vise verden at de ikke har visst om farene oljearbeiderne ble utsatt for.

- Vi kan dokumentere det motsatte, sier Tandberg.

Texas-firmaet Arnold & Itkin mener de norske oljearbeiderne har en god sak. Ved hjelp av egne leger skal advokatfirmaet påvise sammenhengen mellom helseskadene og det farlige arbeidsmiljøet på Ekofisk.

Advokatene vil også føre bevis for at ConocoPhillips ikke har brydd seg om helsa deres. Erstatningssummene kan bli historisk høye i norsk målestokk.

- ConocoPhillips er et multimilliardselskap med vanvittig mye penger. 10 millioner dollar vil ikke være nok for å straffe dem. Dette er et selskap som hvert år budsjetterer med millioner av dollar for å ta seg av bøter de blir ilagt for ulovlig framferd. De planlegger lovbrudd. The sky is the limit når det gjelder søksmål i USA, sier advokat Lisa Sechelski til Dagbladet.no.

Flere enker
I slutten av april i fjor ble det holdt møter for de syke oljearbeiderne i Sandefjord, Stavanger og Bergen. Advokatfirmaet redegjorde for søksmålsprosessen. De syke oljearbeiderne fylte ut spørreskjemaer, underskrev søksmålspapirer og overleverte sine helsejournaler.

Oljemarerittet

• Dagbladet og advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co opplever en strøm av nye ofre som trolig er skadd av eksponering for ulike kjemikalier på oljeplattformer i Nordsjøen.

• De skadde har jobbet på ulike felter, for ulike selskaper offshore.

• Dagbladet har avslørt at ConocoPhillips ikke fulgte opp en sjokkmåling av benzen på Ekofisk-feltet i 2002.

• Dagbladet har avslørt at Statoil, Esso og ConocoPhillips nekter å delta i et benzen-prosjekt som ledes av Universitetet i Bergen.

• Dagbladet har avdekket at oljebransjen trenerte Kreftregisterets prosjekt om kreftfaren offshore i seks år.

• Kjemikalieeksponeringen var verst i de tidligere årene med oljeboring på norsk sokkel, men Dagbladet har avdekket at oljearbeidere i dag også blir utsatt for farlige mengder giftstoffer i arbeidet på oljeplattform.

• Universitetet i Bergen har funnet at oljearbeidere løper dobbelt så høy risiko for å utvikle blodkreft som normalbefolkningen.

• Dødelighetsberegninger gjort av Statistisk sentralbyrå viser at oljearbeidere offshore i snitt har vesentlig høyere dødelighet sammenliknet med andre yrkesgrupper.

•Dagbladet.no har avslørt at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde å få MS-diagnose eller andre nerveskader tidlig på 90-tallet.

•Dagbladet.no har avslørt hvordan Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne blir syke.

•Turbin- og hydraulikkoljer inneholder giftige organofosfater som kan utvikle seg til nervegassliknende forbindelser under høy temperatur.

•På bakgrunn av Dagblad-avsløringer, skal Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) måle etter slike giftgasser i fly og i gassturbiner offshore.

•Statoil visste om flere MS-syke. Dagbladet.no har avslørt at turbinarbeider Charles Aase ble akutt syk på Statfjord C og fikk MS-diagnose i 1990, uten at han ble tatt med i undersøkelsen av syke turbinarbeidere i 1992.

•Dagbladet.no kan dokumentere at minst åtte personer i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde symptomer på MS eller fikk MS-diagnose.

- Folk har pådratt seg ulike alvorlige sykdommer etter kjemisk eksponering på oljeplattform. Noen trenger hjelp nesten 24 timer i døgnet. Mange har fått kreft, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn.

Advokat Lisa Sechelski sier hun vet hva som skal til for å påkalle selskapets oppmerksomhet:

- ConocoPhillips gjør bare forbedringer etter at de er blitt tatt. Summene må få selskapet til å tenke seg om. Ellers vil de bare fortsette å sende folk ut til et arbeidsmiljø som vil drepe dem, sier Sechelski.

Flere enker etter tidligere Ekofisk-arbeidere tar del i søksmålet mot ConocoPhillips. De merket at mennene deres, i årene før de døde, slet med mange av de samme plagene som de godt over hundre oljearbeiderne i skadegruppa sliter med. Etter at det ble offentlig søkelys på hva oljearbeiderne har vært utsatt for i Nordsjøen, er flere etterlatte nå overbevist om at arbeidsmiljøet på Ekofisk forårsaket mennenes tidlige død.

- Han snakket om at det ble vanskelig å dra på jobb i Nordsjøen, men viljen var større. I desember 2007 døde han av prostatakreft, 61 år gammel, sier Turid Anita Frøitland, enke etter Tarald Haugland.

- Han forandret seg psykisk og hadde falltendenser. Han slet med voldsom hodepine, i tillegg til smerter i ledd og en rekke diffuse symptomer. Jeg skjønte ingenting. Han var ikke lenger den mannen jeg giftet meg med, sier Alfhild Olaug Slemdal. En dag bare forsvant Per Slemdal. De fant ham død i skogen åtte måneder senere.

- Bryter loven
De amerikanske advokatene fikk med seg over hundre kilo dokumentasjon fra møtene i Norge, i tillegg til omtrent like
mye de har fått overlevert i USA. De sitter på dokumenter som viser at ConocoPhillips har kjent til helsefaren, uten å ta affære.

Det amerikanske advokatfirmaet legger nå saken fram for en dommer i Texas, USA. Dommeren vil vurdere om oljearbeidernes krav har en plass i det amerikanske rettssystemet. Blir dommeren overbevist, er det duket for rettslig strid.

- ConocoPhillips bryter loven hele tida. De mangelfulle giftmålingene fra Ekofisk er brudd på lovverket. Selskapet tar ikke hensyn til arbeidernes liv. De har ikke gjort det som er nødvendig for å beskytte dem. De har tatt fra dem livet. Her er også kvinner som har mistet sine menn, sier Lisa Sechelski og utdyper:

- ConocoPhillips vil beskytte seg selv, skjule sannheten og holde tilbake informasjon. De satte dere i denne faren med viten og vilje. De visste hvilke kjemikalier dere ble utsatt for. Vi vil gjøre det lett for en dommer og en jury å forstå hva dere har vært utsatt for, sa hun til de syke oljearbeiderne på møtet i Sandefjord.

Advokatfirmaet Arnold & Itkin legger ikke skjul på at de ser på saken som en investering. Firmaet tar hele regninga dersom oljearbeiderne ikke når fram med søksmålet. Men blir det et oppgjør, tar de amerikanske advokatene en stor bit av kaka. Hvis saken blir forlikt, skal Arnold & Itkin ha 40 prosent av summen pluss dekning av sine utgifter. Går saken til retten, krever advokatfirmaet 45 prosent av en eventuell erstatningssum.

MØTE I NORGE: Tidligere Ekofisk-arbeider Viggo Hortmann i samtale med Jill Erickson i advokatfirmaet Arnold & Itkin i Sandefjord i april 2008. Foto: Asle Hansen
MØTE I NORGE: Tidligere Ekofisk-arbeider Viggo Hortmann i samtale med Jill Erickson i advokatfirmaet Arnold & Itkin i Sandefjord i april 2008. Foto: Asle Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer