Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftslam-båt på grunn - skylder på seilbåter

Lastebåten «Suledrott» var fylt med giftig mudder da den havnet på samme skjær som ved dødsulykken i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lastebåten «Suledrott», med et mannskap på fem, står i kveld på grunn ved Småskjær i Drøbaksundet.

Ikke hull i skroget

- Vi fikk meldingen klokka 19.15. Lastebåten måte vike for flere seilbåter på fjorden som trolig deltok i en regatta, og havnet for langt ut fra skipsleia der den gjorde en grunnberøring, opplyser vakthavende redningsleder Sølve Tanke Hovden ved Hovedredningssentralen på Sola, til Dagbladet.no.

Redningsskøytene «Odd Fellow II» og «Uni Oslofjord» , en båt fra brannvesenet og en politibåt er nå på stedet for å bistå besetningen ombord. Lenser er også rutinemessig lagt ut.

- Ingen personer er skadd, og det er foreløpig ingen vanninntrengning i skroget. Båten sjekkes nå for skader, sier Tanke Hovden.

«Suledrott», en bulk selvlosser, er rundt 70 meter lang og 11,5 meter bred og fraktet giftig slam fra Indre Oslofjord som skulle deponeres på Langøyene ved Holmestrand da grunnstøtingen skjedde.

- Ingenting tyder på at det har vært noen lekkasje, men vi forbereder oss i tilfelle det skulle lekke fra båten når vi drar den av grunn, sier operasjonsleder Trond Svenkerud i Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

- Klarte ikke rette opp båten

image: Giftslam-båt på grunn - skylder på seilbåter

Daglig leder Severin Vik i rederiet Nye Sulevær AS bekrefter hovedredningssentralens opplysninger.

- Skipperen har fortalt at to-tre seilbåter kom for nært, kanskje på grunn av strømmer. Da han vek unna klarte han ikke å rette opp båten igjen, og gikk på skjæret, sier han.

Ifølge Vik vil mannskapet ombord prøve å få båten av grunn ved høyvann i 22-23-tida i kveld, ved hjelp av taubåt og redningsskøytene.

- Før vi har fått den flytende igjen vet vi ikke om den kan gå videre for egen maskin, sier rederisjefen til Dagbladet.no.

- Ikke seilbåtenes feil

Drøbaksundet Seilforening, som seilet regatta i kveld, mener ikke grunnstøtingen kan unnskyldes med nærgående seilbåter.

- Det er fullstendig sprøyt. Vi så skipet lenge før det kom, det var vind i fjorden. Vi hadde med andre ord god manøvreringsevne, sier formann Bjørn Frantsen til Aftenposten.no.

Han forteller at det ikke er uvanlig at større båter er i fjorden sammen med seilbåtene under regattaer.

HAR SLAGSIDE: «Suledrott» skal ikke ha fått alvorlige skader, men det blir ikke endelig klart før ved høyvann sent i kveld. Foto: SCANPIX
HAR SLAGSIDE: «Suledrott» skal ikke ha fått alvorlige skader, men det blir ikke endelig klart før ved høyvann sent i kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi stusset lenge på at skipet holdt en så vestlig kurs, og i ettertid også at det ikke ga noe som helst signal før det grunnstøtte, sier Frantsen

Grunnstøtingen skjedde på samme sted som  der en hurtiggående småbåt gikk på grunn i høy hastighet 27. august i år. Tre døde og tre ble hardt skadd i ulykken.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>STORT FARTØY:</B> Lastebåten er rundt 70 meter lang og 11,5 meter bred og kom inn i farlig farvann da skipperen måtte manøvrere bort fra flere seilbåter.
<B>RAR MANØVER:</B> Folk på seilbåtene som ifølge skipperen var foranledningen til uhellet reagerer på håndteringen av situasjonen.