Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftsprøyte fikk OK

Og nå venter 20 nye henrettelser i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjonene er skuffet, men ikke overrasket over at amerikansk høyesterett godkjenner bruken av giftsprøyte på fanger som er idømt dødsstraff. Vedtaket betyr at USA etter et opphold på seks måneder kan gjenoppta henrettingen av fanger.

Med sju mot to stemmer kom høyesterett fram til at henrettelse med giftsprøyte ikke er i strid med grunnlovens forbud mot «ubarmhjertig og ualminnelig straff» ved å påføre den straffedømte unødig smerte og lidelse.
 

- Det er sannsynlig, om ikke uunngåelig, at høyesterett må bryne seg på lignende saker igjen i nær fremtid, sier Larry Cox i Amnesty International og lover med det å fortsette kampen mot giftsprøytene. Også Human Rights Watch er skuffet over avgjørelsen og mener bruken av giftsprøyte bryter med prinsippet om en human henrettelse.

- Delstater som henretter fanger, er forpliktet i henhold til menneskerettslovene å gjøre det på en så human måte som mulig, og giftsprøyten består ikke den testen, uttaler organisasjonen.

Ikke overbevist
Dommen ble avsagt etter at flere fanger på fengselsavdelinger for dødsdømte, ledet an av to fanger i Kentucky, ba høyesterett vurdere om bruken av giftsprøyter er grunnlovsstridig.

20 planlagte henrettelser er satt på vent som følge av behandlingen.

Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsberg var en av de to dommerne som stemte mot bruken av giftsprøyte. Hun sier hun ikke er overbevist om at henrettelsesmetoden ikke utsetter de dødsdømte for unødig lidelse.

Femteplass 

 DØDSSENG:  Dødsdømte fanger kan henrettes som før med giftsprøyte, fastslår amerikansk høyesterett. Her fra et dødskammer i McAlester i Oklahoma. Foto: AP/Scanpix.
DØDSSENG: Dødsdømte fanger kan henrettes som før med giftsprøyte, fastslår amerikansk høyesterett. Her fra et dødskammer i McAlester i Oklahoma. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Ifølge Amnesty International er det bare fire land som henretter flere mennesker enn USA: Kina, Iran, Saudi-Arabia og Pakistan. 1.099 personer er henrettet i USA siden 1977, da dødsstraffen ble gjeninnført av amerikansk høyesterett. Det fullbyrdes flest dødsstraffer i delstaten Texas, der det siden 1977 er blitt utført 405 henrettelser.

37 av 50

37 av 50 amerikanske delstater har lovfestet dødsstraff. Giftsprøyte er den vanligste henrettelsesmetoden, men i Nebraska bruker de fortsatt den elektriske stolen. Giftsprøyten inneholder tre kjemikalier som skal gjøre den dødsdømte bevisstløs, lamme musklene i kroppen og til slutt stanse hjertet. (NTB-AFP-Reuters).

KLAGE AVVIST: Det var de to dødsdømte fangene Ralph Blaze (til venstre) og Thomas Clyde Bowling som klagde inn giftsprøyte for høyestrett, som ikke vil forandre henrettelsespraksis.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media