Giftutslipp uten grenser

Statens Forurensningstilsyn innrømmer nå at de i årevis har latt norske manganverk slippe ut kvikksølv uten klare utslippsgrenser. Og de sier ja til fortsatte utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Miljøet kunne vært spart for 5000 kilo kvikksølv hvis SFT hadde hatt mer kontroll, sier Frederic Hauge i Bellona til Dagbladet :på nettet. Årlig slippes det ut 466 kilo kvikksølv i Norge. Miljøorganisasjonen har i sommer aksjonert mot det den mener er store ulovlige miljøutslipp ved 3 norske mangansmelteverk.

SFT mener at utslippene er lovlige, men innrømmer at de har vært slepphendte med kontrollen.

- Vi har lært av dette, sa SFT-direktør Håvard Holm på en pressekonferanse i dag, der han kunne skryte av at de årlige utslippene av kvikksølv har blitt redusert med hele 90 prosent siden 1985.

- Dere tillater jo nå økte utslipp i Sauda. Er det god miljøpolitikk?

- Dette har vært en totalvurdering. Vi må avveie arbeidsplasser og økonomi mot miljø. Og dette er jo bare en midlertidig tillatelse frem til de får en ny og varig en.

- Vil utslippene bli lavere?

- De skal reduserers betydelig fram til år 2010.

- Kan innbyggerne i Sauda og Porsgrunn sove trygt?

- Ja, svarer SFT-direktøren, men innrømmer at kvikksølv «jo ikke er særlig bra», og at det ikke vært foretatt studier av hvorvidt kvikksølv-utslippene har påvirket helsesituasjonen i lokalmiljøene.

Nye eiere

Nå sier SFT ja til fortsatte, og tildels økte utslipp fra verkene. De nye franske eierne Eramet ønsker at verkene skal bruke mer kvikksølvholdig malm fra egne gruver.

- Vi fikk bedriftene til å stoppe å bruke denne malmen, nå gir SFT dem lov til å begynne igjen, sier en oppgitt Hauge.

Han frykter at utslippene kan bli langt større enn SFT tror. Bellona sitter inne med indikasjoner på at malmen inneholder over dobbelt så mye kvikksølv som SFT antar.

- Det hadde kostet SFT 3000 kroner å foreta en kvikksølv-analyse av malmen. Det har de ikke gjort.

Mere kjetting

Bellona anker nå de midlertidige utslippstillatelsene SFT har gitt smelteverkene i Sauda og Porgsrunn, og vil gå inn i forhandlinger med bedriftene for å få til frivillige utslippsreduksjoner.

- Hvilke pressmidler har dere?

- Ny og sterkere kjetting.

OPPGITT: - Vi fikk bedriftene til å stoppe å bruke denne malmen, nå gir SFT dem lov til å begynne igjen, sier Frederic Hauge.