Giftvannet når Harbin

Fire millioner uten drikkevann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et 80 kilometer langt belte av forgiftet vann nådde i dag tidlig byen Harbin nordøst i Kina.

Giften rant ut i Songhua-elva etter en eksplosjon i et petrokjemisk anlegg i Harbins naboby Jilin 13. november. Fem mennesker døde og ti tusen ble evakuert. Det ble funnet mengder av død fisk i elva.

Panikk

Elva er byens viktigste drikkevannskilde. Tirsdag vedtok myndighetene i Harbin at vannstilførselen i sentrale deler av byen skulle stenges av. Nesten fire millioner mennesker fikk panikk, og hamstret vann i bøtter og badekar. Alle butikkhyller ble tømt for drikkevann, mineralvann og melk, og byen satte i gang graving av 100 nye brønner. Pallevis med flaskevann er fraktet inn til byen fra andre deler av landet.

Kreftfare

- Det vil ta vannet om lag 40 timer å passere. Etter det, må vi forsøke å desinfisere vannet, sier Shi Zhongxin i byens vannverk til den statlige TV-kanalen.

Forskere har funnet svært høye nivåer av benzen og nitrobenzen i vannet. Giftstoffene kan føre til blodkreft, ifølge direktør ved Miljø- og ressursinstituttet ved Universitetet i Jilin, Zhang Lanying.

Folk blir bedt om å holde seg unna elva.

HER KOMMER GIFTEN: Kjemikaliene som har lekket ut i elva Songhua kan føre til blodkreft. Foto: REUTERS/ SCANPIX
HER KOMMER GIFTEN: Kjemikaliene som har lekket ut i elva Songhua kan føre til blodkreft. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Både myndigheten og det petrokjemiske firmaet PetroChina beklager det som har skjedd. Ifølge China Daily tilbyr selskapet 60 vanntanker og hjelp med å grave brønner. Det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver at myndighetene har satt i gang miljøtiltak i elva for å forsøke å rydde opp. Nivået av giftstoffer i elva skal allerede være i ferd med å synke. Men ifølge China Daily mangler myndighetene ressurser.

Når Russland i desember

Om 14 dager når giften Heilongjiang-elva som renner inn i Russland. Nabolandet er bekymret over forurensningsfaren i grensebyen Khabarovsk, 700 kilometer fra Harbin. Russerne mener de ikke blir godt nok informert.

- Uheldigvis har ikke den kinesiske siden så langt gitt oss full informasjon om kjemikaliene i Songhua og om mengden, sier Ivan Synch leder i Khabarovsks sivilforsvar.

Kineserne på sin side mener de informerer etter beste evne.

Først i går bekreftet myndighetene årsaken til at drikkevannstilførselen ble avstengt.

HAMSTRER: Folk står i kø for å få vann fra det lokale brannvesenet i Harbin.
GRAVER BRØNNER: Byen har over 900 brønner, men nå graves 100 nye for å skaffe nok vann. Elva har vært byens viktigste drikkevannskilde.