Gigant-barnebidrag blir regjeringssak

Erlend Wiborg (FrP) reagerer sterkt på Navs krav mot Alf Friisø (57), om etterbetaling av et gigantisk barnebidrag basert på en dom fra Nicaragua. Nå krever han svar fra den påtroppende regjeringen.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer
Publisert

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg reagerer sterkt etter å ha lest om Alf Friisø (57) i Dagbladet onsdag.

- Friisø står uten rettssikkerhet, sier Wiborg, som i perioden 2017-2021 har vært leder for Stortingets Arbeids- og sosialkomité.

Slik Dagbladet skrev, har Nav pålagt Friisø etterbetaling av et barnebidrag på 141 600 kroner for seks måneder i 2015 - en periode da ekskona var etterlyst av Interpol for barnebortføring.

- Hinsides

I en norsk dom fra i fjor ble hun dømt til 15 måneders fengsel for å ha holdt sønnen ulovlig i Nicaragua fra 2013 til 2019. Dommen er anket.

Bidragsbeløpet på 23 600 kroner per måned er basert på en nicaraguansk dom fra 2014.

- Det er helt hinsides, sier Wiborg til Dagbladet.

I norske saker hvor beløpet fastsettes av Nav, er 9040 kroner høyeste bidrag for ett barn.

Fordi både Norge og Nicaragua er med i Haagkonvensjonen om barnebidrag, mener Nav likevel at Norge må respektere den nicaraguanske dommen fra 2014.

Alf Friisø mener at dommen er korrupt, og har klaget på Navs vedtak.

- Uakseptabelt

Nå løfter Wiborg saken opp på regjeringsnivå. Han sier at saken dermed blir den første for statsråden som får den på sitt bord.

«Synes statsråden det er riktig at NAV legger til grunn en dom i et land med manglende rettssikkerhet og høy grad av korrupsjon?», er Wiborgs spørsmål til påtroppende, ansvarlig statsråd.

- HINSIDES: - Det er helt hinsides, sier Erlend Wiborg om at Nav har pålagt Alf Friisø å etterbetale 141600 kroner i barnebidrag for seks måneder i 2015, basert på en nicaraguansk dom. Foto: Fremskrittspartiet
- HINSIDES: - Det er helt hinsides, sier Erlend Wiborg om at Nav har pålagt Alf Friisø å etterbetale 141600 kroner i barnebidrag for seks måneder i 2015, basert på en nicaraguansk dom. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

Selv mener Wiborg at det ikke er riktig.

- Dette er en uholdbar situasjon og en praksis som ikke er akseptabel, sier han.

- Ikke-demokratisk land

Under presidenten siden 2007, Daniel Ortega, har Nicaragua tatt lange skritt mot å bli et diktatur. Før det forestående valget 7. november er fem presidentkandidater fengslet og to er satt i husarrest.

På Transparency Internationals korrupsjonsindeks 2020 er landet på 159. plass blant 180 land.

AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP
AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega (i midten) har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo under en minnemarkering i juni i år. Foto: Nicaraguas presidentmyndighet/NTB Scanpix/AFP Vis mer

I 2018 ble minst 325 drept og 2000 skadd da politi og paramilitære slo ned et opprør mot en pensjonsreform og trange demokratiske kår.

- Nav legger til grunn en domsavgjørelse i et ikke-demokratisk land uten rettssikkerhet, og sier at det skal være bindende for norske borgere, sier Erlend Wiborg.

- Åpenbar feil

Nav bekrefter overfor Dagbladet at Haagkonvensjonen om barnebidrag tillater Norge å avvise en utenlandsk rettsavgjørelse, hvis den er «uforenlig med rettsordenen». Dette står i artikkel 22.

- KJEMPEFINT: - Det synes jeg er et veldig godt spørsmål. Jeg synes det er kjempefint, sier Alf Friisø (57) da han hører hva Erlend Wiborg (Frp) vil spørre regjeringen om. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- KJEMPEFINT: - Det synes jeg er et veldig godt spørsmål. Jeg synes det er kjempefint, sier Alf Friisø (57) da han hører hva Erlend Wiborg (Frp) vil spørre regjeringen om. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Men ifølge Nav skal bestemmelsen bare brukes unntaksvis.

- Vi kan uansett ikke ha et system der avgjørelser i en ikke-rettsstat blir bindende i Norge, mener Erlend Wiborg.

Slik forklarer han hva han vil oppnå med spørsmålet sitt til regjeringen:

- Det jeg er ute etter å få vite, er hva regjeringen vil gjøre for å rette opp en åpenbar feil i systemet og en helt uakseptabel praksis.

- Kan bli omadressert

Erlend Wiborg er litt usikker på hvilken statsråd som vil få saken.

Han antar at påtroppende Arbeids- og sosialminister er riktig adressat, men ser ikke bort fra at spørsmålet kan bli videresendt til utenriks- eller familieministeren.

Da Dagbladet forrige uke stilte spørsmål om saken, henviste Arbeids- og sosialdepartementet til Finansdepartementet, som hittil ikke har svart.

Nav har ikke kommentert den konkrete saken, fordi ekskona ikke har opphevet taushetsplikten. Ekskona har ikke villet kommentere overfor Dagbladet.

- En systemfeil

Slik reagerer Alf Friisø, da han får høre hva Wiborg vil spørre regjeringen om:

- Det synes jeg er et veldig godt spørsmål. Jeg synes det er kjempefint.

Han sier at han bare er en enkeltperson som vil ha oppmerksomhet om det han oppfatter som en systemfeil.

- Jeg står fram i media fordi dette er et problem for samfunnet, som rammer meg personlig, sier Alf Friisø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer