Gigant-bot til Store Norske

10 millioner i bot etter gruveulykken på Svalbard i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani har fått ti millioner kroner i bot etter ulykken i Svea Nord-gruven 3. juli i fjor der en person omkom.

Ulykken skjedde da det ble gjort gjennomslag fra en ny gruvegang og inn i et gammelt driftsområde. Oksygenfattig og metanholdig luft strømmet inn i den nye gruvegangen og den ene av de 11 gruvearbeiderne som var på jobb døde som følge av metangass og mangel på surstoff.

Statsadvokatene i Troms og Finnmark gir også en driftsingeniør tilbud om tilståelsesdom med påstand om ubetinget fengsel i 90 dager. Tre ansatte får bøter på mellom 15 000 og 20 000 kroner.

Store Norske bebreides blant annet for ikke å ha hatt tilstrekkelig oversikt og kontroll over ventilasjonsforholdene i det utdrevne området før gjennomslaget fant sted, og for ikke å ha satt i verk nødvendige tiltak for å ivareta arbeidstakernes helse og sikkerhet i forbindelse med en risikofylt arbeidsoperasjon.

Store Norske-konsernet er Norges eneste, og verdens nordligste kullprodusent. Konsernet holder til på Svalbard, og hovedvirksomheten ligger i Svea, ca 60 kilometer fra Longyearbyen.

Les hele påtaleavgjørelsen hos Sysselmannen på Svalbard.

 SVEA NORD: Én gruvearbeider døde i ulykken på Svalbard i fjor sommer. Foto: SCANPIX
SVEA NORD: Én gruvearbeider døde i ulykken på Svalbard i fjor sommer. Foto: SCANPIX Vis mer