Gigant-eksplosjon på sola

Den kraftigste eksplosjonen på 12 år ble i går kveld observert på sola. Heldigvis var den ikke rettet mot jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den enorme soleksplosjonen ble registert av forskningssatellitten SOHO, som drives i samarbeid mellom NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Mulig å se

Eksplosjonen inntraff i det samme området som en rekordstor solflekk har befunnet seg den siste uka. Hvis du bruker solformørkelsesbriller, som kan fåes kjøpt hos enkelte optikere, har det vært mulig å se flekken med det blotte øyet fra jorda.

Gårsdagens kraftige eksplosjon var ikke rettet mot jorda, noe solforskere og astronomer er glad for. Et kraftig solutbrudd i mars 1989 førte til strømbrudd for millioner av mennesker i store deler av Canada, og kommunikasjonssatellitter i bane rundt jorda gikk i stykker. Det er også dokumentert at soleksplosjoner har påvirket signalanlegg for tog i Sverige ved minst to tilfeller.

Strømbrudd

- Ettersom gårsdagens eksplosjon var sterkere enn den i 1989, tror jeg gårsdagens utbrudd ville ført til strømbrudd i flere land, dersom det var rettet mot jorda. I tillegg ville nok flere satellitter blitt rammet enn i 1989. Husk det er langt flere satellitter i bane rundt jorda i dag, enn den gang, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

I forrige uke var det også en svært kraftig eksplosjon på sola, og da rettet den seg mot jorda. Det førte til at man i helga kunne se et fantastisk nordlys over Norge. Men eksplosjonen var så kraftig at nordlyset strakk seg langt lenger sør enn vanlig. Det ble også observert i California, Marokko og Mexico. Et slikt fenomen oppstår med rundt 100 års mellomrom.

Dramatisk

Soleksplosjonen i forrige uke førte til at elektriske og magnetiske komponenter på jorda ble påvirket.

- Instrumentmålinger gjort på Vestlandet i helga forårsaket at et magnetkompass viste et avvik på seks grader. Det er ganske dramatisk, og kan få store konsekvenser, sier Røed Ødegaard til Dagbladet.no.

På bakgrunn av dette er han veldig glad for at gårsdagens eksplosjon ikke var rettet mot jorda. Røed Ødegaard mener det i forrige uke var sterkt nok.

Giganteksplosjonen i går kan sammenlignes med at flere milliarder tonn TNT som blir detonert samtidig. Slike eksplosjoner fører til store påvirkninger av ozonlaget rundt jorda i korte øyeblikk. Soleksplosjoner av en viss størrelse kalles «flare» på fagspråket. De klassifiseres etter et målesystem. Gårsdagens eksplosjon er klassifisert som en X17 flare. Det er den største siden 16. august 1989.

<B>VOLDSOMME KREFTER:</B> Den kraftige eksplosjonen kan sammenliknes med at flere milliarder tonn TNT blir detonert samtidig.
FARGESKUE:I helga kunne man observere nordlys så langt sør som Mexico. Dette bildet er fra Perrine Bridge i Twin Falls, Idaho, i USA tidlig lørdag morgen. Nordlyset blir mer fargesprakende jo lenger sør det synes. Foto: SCANPIX/AP