Elgjakt:

Gigant-elg
vekker oppsikt

Jeger Bjørn Arild Slettvold (63) kan ha skutt den største registrerte elgen i Finnmarkeiendommens historie.
- Bare skinnet veier 100 kilo, forteller jegeren.

GIGANT: Den lille kalven til venstre blekner i forhold til elgoksen Bjørn Arild Slettvold felte lørdag. Foto: Privat
GIGANT: Den lille kalven til venstre blekner i forhold til elgoksen Bjørn Arild Slettvold felte lørdag. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er ikke normalt. Det er den største oksen som er registrert på Finnmarkseiendommen så langt bak jeg har sett statistikk, sier utmarksforvalter Anders Aarthun i Finnmarkseiendommen til Dagbladet.

- Det er sannsynligvis den største som er felt på Finnmarkseiendommen. De siste 25 åra er det den største, sier Aarthun og tar forbehold om at større elgokser kan ha blitt felt tidligere.

Jegeren selv har et mer avslappet forhold til den enorme 19-taggeren som veide 373 kilo etter slakt.

- Det føles vel egentlig ikke stort annerledes enn ellers, det er bare det at den er større, sier Slettvold til Dagbladet.

Den erfarne jegeren anslår at elgen veide mellom 600 og 800 kilo.

- Bare skinnet veier 100 kilo, kanskje mer, sier Slettvold og legger til:

- Vi måtte være to stykker bare for å løfte hodet!

Ifølge Matprat veier en vanlig elgokse rundt 200 kilo etter slakt.

LOS: Slettvold gikk med hund under jakta. Foto: Privat
LOS: Slettvold gikk med hund under jakta. Foto: Privat Vis mer

Slettvold har sannsynligvis dekning for vekt-anslaget. Ifølge Hjorteviltportalen ligger slaktevekta til elg - altså uten innvoller, hode, gevir og beina - i gjennomsnitt på rundt 50 prosent av den opprinnelige vekta.

Den voksne elgoksen ble felt lørdag i Vardø kommune Nord-Øst i Finnmark. Slettvold - som bor på Magerøya og jobber som bussjåfør - var med som gjest i jaktlaget i Vardø.

Mandag la Slettvold ut bilde av oksen i Facebook-gruppa Elgjakt. På under fire timer timer har han fått 2700 likes.

- Hvor mange skal dele på dyret?

- En sju, åtte stykker kanskje.

- Så det blir nok til å fylle fryseren?

- Det er nok litt der fra i fjor, sier rekord-jegeren og legger til at han spiser elg rett som det er.

På spørsmål om han har bilde av elgen etter slakting, forteller Slettvold at dyret ble delt opp fort - og at det uansett hadde vært vanskelig å finne et sted å henge elgen.

- Vi har ikke trær som er store nok!, utbryter han.

Til tross for at han mye mulig har satt Finnmarksrekord for størst elg, mener Slettvold selv at større elgokser har blitt felt.

- Jeg vet det er felt større elg tidligere. En gang i tida var om å gjøre å få vekta ned, ikke opp. Underslår man nå blir det kostbart!, spøker han.

SINT ELG: Lena Myrseth og hesten Phobe fikk et spesielt møte med en elg på vei hjem fra en ridetur i Lommedalen. Myrseth har aldri sett en elg oppføre seg på den måten. Video: Facebook/Lena Myrseth Vis mer

- Jeg har sett mye større elg, sikkert 100 kilo tyngre. I indre strøk av Finnmark skyter man ikke sånne. Mange lokale lar de gå, forteller Slettvold.

- Hvorfor det?

- De vil ha mat, ikke kjøttdeig. Det er grovere kjøtt, sier han om de største elgoksene. De største blir også dyrere, det er progressiv pris, bemerker Slettvold.

TAGGER: Elgoksen hadde 19-tagger. Slettvold antar dyret var mellom syv og ni år gammelt.
TAGGER: Elgoksen hadde 19-tagger. Slettvold antar dyret var mellom syv og ni år gammelt. Vis mer

Også der har den erfarne jegeren et poeng. Ifølge prisindeksen til Finnmarkseiendommen koster nemlig 348 kilo elgkjøtt fra jakt - som er den høyeste vektklassen det opereres med - 20 360 kroner.

Og forklaringen på at elgen blir så stor oppe i nord? Det tror Slettvold har å gjøre med sammenhengende villmarksområder - uavbrutt av sivilisasjonens avtrykk.

- Vi har ikke en hærskare av skogsbilbilveier. Det er villmark i store deler av fylket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer