Gigant-kondom over Monolitten

En av Norges mest kjente kulturskatter, Monolitten i Vigelandsparken i Oslo, har som ledd i en aids-kampanje fått et gigant-kondom tredd over seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmelder ikke kondom-hærverk

Stemningen var elektrisk da klatrerbrødrene Tore og Øyvind Buer ved midnatt i går med katteaktige bevegelser nærmet seg toppen av Monolitten. Etter 20 minutter var de oppe og begynte å rulle på det 18 meter lange kondomet. Morgenfriske turgåere kan i dag se en kondomkledd, erigert penis rage 17 meter over bakken.

- Dette er en nasjonal ereksjon og helt i Gustav Vigelands ånd. Et herlig stunt, sier styreformann i RFSU og lege Kjell Olav Svendsen som spent fulgte klatrerne mot toppen.

Lyst og humor

Svendsen er en av de få som kjente til planene om å tre et hjemmesydd kondom over Frognerparkens kjempe. Svendsen berømmer ledergruppa i HUG for oppfinnsomhet og pågangsmot.

- Vi må gå nye veier for å få folk til å ivareta sin seksuelle helse. Lyst og humor er nødvendige virkemidler, sier han.

Formålet er å skape blest om kampanjen «Få aids av kartet». Initiativtakere er organisasjonen Helse uten grenser (HUG), som er en paraplyorganisasjon for medisinerstudentene i Norge. Annethvert år arrangerer HUG en humanitær aksjon.

- Målet er å samle inn to milioner kroner til aidsofre i Thailand, opplyser nestleder i HUG, Svend Peder Vestrefjell.

Forberedt på bråk

- Vil du bli hørt, må du skrike høyt. Monolitten er en nasjonalhelligdom i kjempeformat og egner seg utmerket til dette formålet. Vi garanterer at Monolitten er ren, kondomfri og uten en skramme i morgen, forsikrer Vestrefjell som er forberedt på bråk.

Hvert år blir 20000 thailandske barn foreldreløse på grunn av aids-epidemien, og 6000 blir født med det dødbringene viruset. Det er disse barna Helse uten grenser ønsker å hjelpe. Pengene fra aksjonen skal gå til mat, medisiner og pleie av aidssyke i Thailand.

Eksplosjon

Totalt er det nå 33 millioner hivsmittede spredt rundt på kloden. Bare i Sørøst-Asia lever det nå 6,7 millioner mennesker med framtida bak seg. Epidemien sprer seg med eksplosiv fart i Thailand, Kambodsja, Burma, Vietnam og Laos.

Her i landet har tallet på hivsmittede holdt seg stabilt med cirka hundre nye tilfeller i året, men det økte i fjor. Flere ble smittet i Thailand.

- Også horekundens familie rammes hardt. Mønsteret er at far blir hivsmittet og dør av aids. Mor og barn smittes. De sitter uten forsørger og uten framtid. Nordmenn på sextur bidrar aktivt til at katastrofen fortsetter, påpeker Vestrefjeld.

- Prostitusjonen er en måte å leve på, aids en måte å dø på.

MØRKETS GJERNING: En håndfull mennesker så Monolitten forandres fra nasjonalhelligdom til en kjempepenis ved midnatt i går.