Gigant-tankere truer norske-kysten

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Norskekysten kan bli en ny hovedvei for verdens oljetransport. Allerede denne måneden sender russerne minst én 100 000-tonner langs norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er veldig bekymret. I verste fall kan vi oppleve en miljøkatastrofe som verden aldri tidligere har sett maken til. Hvis en 100 000-tonner går på grunn utenfor Finnmarks-kysten, vil oljen dekke hele Vest- eller Øst-Finnmark, sier Bellonas fagmedarbeider i Russland-gruppa Thomas Nilsen.

Nilsen tenker tilbake på «Exxon Valdez»-ulykken i Alaska i 1989. Oljesølet i Alaska utgjorde over 38000 tonn, og fikk katastrofale konsekvenser for den skjøre naturen.

- Lenger nord er økosystemet mer sårbart. Dermed brytes oljen ned mye saktere, og i Finnmark kan oljen bli liggende langs kysten i 20- 25 år, sier Nilsen.

Brende bekymret

Det er Russlands fire største oljeselskap som planlegger å knytte nettverket av oljerør i Russland til den nye utskipingshavna i Murmansk-området. I tillegg vil russerne utvikle enorme oljefelt i havet i det nordlige Russland. Dermed kan den værharde norskekysten bli en ny hovedvei for verdens oljetransport, verdens nye Suez-kanal.

Planene bekymrer miljøvernminister Børge Brende, som i forrige uke inspiserte det russiske oljevernutstyret i Murmansk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer