Gigantaksjon mot datapirater

FBI har gått til aksjon mot 100 personer i elleve forskjellige land i jakten på datapirater. Flere ledere i de største piratgruppene skal være tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aksjonen er den største som er gjennomført mot organiserte grupper som distribuerer ulovlig kopierte programmer. I løpet av 24 timer ble 120 hjem ransaket under operasjonen som er døpt Fastlink. Over 200 datamaskiner og 30 servere er beslaglagt. Serverne hadde mange hundre tusen piratkopier.

FBI har så langt ikke sagt noe om hvor mange som er pågrepet, men gjør det helt klart at dette er et forsøk på å bryte ned de største piratgruppene.

- Tyveri av intellektuell eiendom skader økonomien rundt i verden. For å være effektive må vi slå til globalt. De siste 24 timene har vi jobbet tett med politi i andre land for å slå til mot selve kjernen av den internasjonale piratverdenen, sier USAs justisminister John Ashcroft.

Svensk gruppe

Operasjon Fastlink rettet seg mot de største datapiratene i verden. Blant gruppene som har fått politibesøk det siste døgnet, er spillpiratene Kalisto, Echelon, Class, Project X og verdens mest kjente piratgruppe Fairlight. Det var i utgangspunktet en svensk gruppe, som ble startet tidlig på 80-tallet, da de fjernet kopisperrer på spill til Commodore 64. Gruppen har vært blant verdens største både på C64, Amiga og PC.

I tillegg er flere musikkpirater tatt, blant dem gruppa APC.

Ingen nordmenn har stått på FBIs liste, men de har slått til i 27 stater i USA, i tillegg til Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Israel, Nederland, Singapore, Sverige, Storbritannia og Nord-Irland.

Skal ta flere

Ifølge justisdepartementet i USA er mange av piratene ledere eller høytstående medlemmer i gruppene. Etterforskningen fortsetter, og det er ventet at flere personer vil bli straffeforfulgt.

- Den internasjonale koordinasjonen og samarbeidet i denne aksjon savner sidestykke. Dette sender en klar beskjed til personene og organisasjonene som driver med piratvirksomhet. De kommer ikke til å være beskyttet av geografiske grenser, sier USAs justisminister John Ashcroft.

- Vi har forpliktet oss til å kjempe mot slikt tyveri, og vil forfølge tyvene uansett hvor de oppholder seg.

Struktur

De store piratgruppene har et strengt hierarkisk og strukturert system, med ledere som kontrollerer gruppa. Under seg har lederne folk som skaffer spillene, gjerne før de er tilgjengelige i butikken. Medlemmene kommer fra hele verden.

I tillegg består slike grupper av folk som knekker kopikoden på spillene og andre som sprer spillene til eksklusive servere på nettet.

Disse serverne er bare tilgjengelig for folk som er anerkjente innenfor piratmiljøet, men det tar kort tid før spillene er spredd videre til andre gjennom blant annet fildelingsprogrammer.

Gruppene kjemper om å være først med de nyeste spillene, og når en gruppe har spredd sin versjon av et spill, har de «vunnet» kampen. Da blir det ansett som taperaktig for andre grupper å spre sine versjon, selv om det ofte bare er snakk om minutters forskjell.

Tidligere pleide gruppene å sende en informasjonsfil sammen med spillet, der det sto kallenavnet på medlemmene. Etter flere store razziaer sluttet de å inkludere medlemslister.

Ifølge bransjen taper de flere hundre millioner dollar på grunn av piratvirksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer