Gigantbank gir Anne skallebank

Tirsdag var sentrale Sp-folk i rus over å ha sikret seg et finanssentrum i Sp-fylket Sør-Trøndelag. Bare et døgn seinere har bakrusen meldt seg:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usikkerhetsmomentene omkring den planlagte bankgiganten øker time for time, og i Sp innrømmes det at dette blir en vanskeligere sak for partiet enn forutsatt.

Gigantbanken gir skallebank.

I verste fall kan Sp-leder Anne Enger Lahnstein igjen være den som velter planene om en storfusjon - slik hun gjorde i Telenor/Telia-saken.

For kampen om bankfusjonen kommer igjen til å bli en kamp om Sp's sjel og troverdighet:

  • Et ja til storfusjon kan bli oppfattet som en ytterligere glideflukt vekk fra Anne-linja hvor «EU-motstand», «folkemakt framfor kapitalmakt» og «maktspredning, ikke maktkonsentrasjon» er hovedsøyler. Men i fusjonssaken har de positive signalene fra Sp-ledelsen foreløpig vist at ledelsen snarere har valgt å ta kapitalmaktens parti - mot folkemakta; representert ved de ansatte, de ansattes representanter og forbrukerne. Og partiet ser ut til å ha valgt maktkonsentrasjon framfor maktspredning.
  • På den annen side vil man i partiet hevde at disse ulempene demmer opp for tre andre vesentlige Sp-flaggsaker: Fusjonen sikrer et nasjonalt eierskap, det sikrer et finanssentrum utenfor Oslo - og den er glitrende distriktspolitikk.

Usikkerheten øker

Men i løpet av gårsdagen var det plutselig ingen som lenger kunne garantere de distriktspolitiske gevinstene av en storbank i Midt-Norge, det ble sådd tvil om flytteplanene var reelle og det ble sådd tvil om Postbanken fortsatt vil kunne opprettholde sin enerett på Postens distribusjonsnett.

God distriktspolikk?: Regjeringens og Sp's håp er at lokaliseringen skal kunne gi synergieffekter, og bidra til å bremse flyttestrømmen. Men etter det Dagbladet får opplyst i departementet, er det ikke gjort beregninger eller utredninger av hvilken distriktspolitisk effekt etablering av en ny storbank i Trondheim vil få.

Flyttebløff?: I løpet av gårsdagen ble det sådd tvil om den nye bankledelsen mener alvor med flytteplanene sine. Historien om hva som skjedde med DnB/Vital-fusjonen gjorde heller ikke flytteplanene til Tom Ruud &co mer troverdige: Forutsetningen var at DnB skulle sikre et finansielt senter i Bergen. Men gradvis ble DnB ribbet for folk og kompetanse - og endte til slutt opp i glasspalassene på Aker Brygge. Historien Norske Skog, Nord-Trøndelags industrielle stolthet, med hovedkontor på Lysaker, hjalp heller ikke på optimismen i Sp.

Postens skjebne i det blå?: I går kveld meldte så TV2 at det trolig ikke lenger er noen selvfølgelighet at Postbanken, etter å ha blitt privatisert, kan opprettholde sin enerett på å bruke Postens unike distribusjonsnett, hvor 900 postkontorer inngår. I så fall faller en viktig forutsetning for fusjonen bort.

Nedbemannings-massakre?: Tirsdag meldte fusjonskameratene om en mulig nedbemanning på 900. Nå viser det seg at dette tallet trolig fordobles. For i tillegg til kuttet på 900 kommer de enkelte bankenes egne nedbemanningsplaner. Kreditkassen hadde allerede en plan for nedbemanning av 500- 600 personer, og i Postbanken var det planlagt en slanking på 200 personer, melder NTB.

Stiller betingelser

Dette er blant tingene som nå har fått entusiasmen i Senterpartiet til å kjølne.

Senterpartiets generalsekretær Per Olaf Lundteigen sier nå at partiet kommer til å stille klare betingelser før han og partiet sier ja til fusjonen: Han vil at staten skal ha eierkontroll over bankkolossen, og vil derfor vurdere på nytt statens nedsalg av aksjer i Kreditkassen.

Han vil ha vedtektsfestet garantier om at flytting av hovedkontor til Trondheim ikke blir et «lissomprosjekt». Han vil også ha forsikringer om at Postbankens kunder ikke taper på sammenslåingen.

- Er fusjonen mellom Postbanken, Kreditkassen og Fokus bank en god eller dårlig løsning?

- Jeg vil ha korta på bordet før jeg tar stilling til det. Jeg vil vite at flytting av hovedkontor og spredning av aktivitet ikke er et lissomprosjekt. Jeg vil ha ekte vare.
- Men er varen ekte nok, vil altså Sp gå inn for en stor maktkonsentrasjon?

- Det er viktig med nasjonalt eierskap. Det er også viktig med aktivitet over hele landet. Bank- og finansaktiviteter er en del av samfunnsstrukturen. Det kan ikke bare konsentreres i Oslo. Det som har skjedd i Bergen, har rystet vår sjel, sier Lundteigen.

Med så klare betingelser kan det tyde på at partileder og fungerende regjeringssjef Anne Enger Lahnstein vil bli bundet på hender og føtter av sitt eget parti, og at det kan skape problemer for regjeringen, som aktivt har bidratt til og ønsket fusjonsgiganten velkommen.