Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gigantbeslag i Norge førte til dødelig vold i Nederland

Nå skal en 30 år gammel mann møte i Oslo tingrett, tiltalt for å være bakmannen i norgeshistoriens nest største enkeltbeslag av amfetamin.

GIGANTBESLAG: I to reservehjul, gjemt i et vogntog, fant tollvesenet 97 kilo amfetamin i 2015. Nå står en nederlansk mann tiltalt for å være organisatoren bak narkotikatransporten. Foto: Tollvesenet
GIGANTBESLAG: I to reservehjul, gjemt i et vogntog, fant tollvesenet 97 kilo amfetamin i 2015. Nå står en nederlansk mann tiltalt for å være organisatoren bak narkotikatransporten. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 gjorde Tollvesenet på Svinesund norgeshistoriens nest største enkeltbeslag av amfetamin. I august skal en 30 år gammel mann fra Nederland møte i Oslo tingrett, tiltalt for å være organisatoren bak narkotikatransporten.

Måneder etter beslaget havnet mannen i mer trøbbel. Overfor Dagbladet bekrefter mannens forsvarer i Norge, Morten Furuholmen, at han nå soner en dom for grov mishandling med døden til følge - eller medvirkning til dette - mot sin egen far i Nederland.

- Det er en veldig spesiell sak, og det har vakt stor oppmerksomhet i Nederland, forteller Furuholmen.

La plan

Etter gigantbeslaget på Svinesund, skal mannen ha fått en «bot» fra sine bakmenn på 100 000 euro, har han forklart i nederlandske domstoler. Derfor skal han ha lagt en plan i samråd med sin far for å betjene den, ifølge nederlandske medier.

Utgangspunktet for planen var at faren skulle kjøre et nytt parti med narkotika mot norskegrensa, mens sønnen og en familievenn i 30-åra skulle rane ham.

Planen bak det iscenesatte ranet skal ha vært at de skulle ta narkotikapartiet og selge det selv i Nederland, for å kunne betjene gjelden.

- Vi skulle konstruere en situasjon hvor faren min ble ranet mens han sov i vogntoget. Men han skulle ikke bli skadd, forklarte 30-åringen i retten ifølge nederlandske medier.

Utviklet seg til grov kroppsskade

På et tidspunkt ble det derimot bestemt at de måtte utøve vold mot faren, for at ranet skulle virke troverdig, har sønnen forklart i retten.

Volden utartet til å bli så grov at faren ble lagt i koma på et sykehus i den nederlandske byen Haag. Uker seinere omkom ham som følge av skadene.

Sønnen hevder faren ble slått med et balltre av familievennen, mens familievennen hevder han ikke var til stede da voldshendelsen fant sted.

I januar 2017 ble 30-åringen og familievennen dømt til sju års fengsel for grov kroppsskade med døden til følge.

image: Gigantbeslag i Norge førte til dødelig vold i Nederland

Tiltalt i Norge

I august skal mannen møte i Oslo tingrett tiltalt for å være organisatoren bak narkotikatransporten til Norge, som skal ha vært bakgrunnen til voldshendelsen i Nederland.

Saken er berammet til å gå over fire dager. Det synes forsvarer Furuholmen virker som en unødvendig lang prosess.

- Den tiltalte erkjenner straffskyld etter tiltalen, så vi er interesserte i å få denne saken ute av verden.

- Han har hatt en tøff tid i forbindelse med tapet av sin far, og disse to sakene som har blitt behandlet samtidig i norske og nederlandske domstoler, forteller han til Dagbladet.

Gigantbeslaget ved Svinesund

15. januar 2015 ble en 55 år gammel nederlender stoppet ved grenseovergangen på Svinesund. Overfor Tollvesenet hevdet han at han skulle transportere bananer for Bama, men Tollvesenet ble likevel mistenksomme.

De bestemte seg for å undersøke vogntoget nærmere. Raskt så de at det var «uregelmessigheter» i to lastebildekk som lå inne i lastebilen. I dekkene fant de 97 kilo amfetamin.

I avhør godtok han å hjelpe Oslo-politiet i en politioperasjon som skulle føre til pågripelse av organisator og mottakere. Etter omfattende spaningsarbeid ble tre litauiske statsborgere pågrepet omtrent et døgn etter at amfetaminet ble beslaglagt på Svinesund.

SLUE TRIKS: Pakker med mistenkelig innhold har blitt dagligdags hos Tollvesenet på Gardermoen. Hver dag kontrolleres flere tonn post på vei inn i landet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

To av dem ble i Borgarting lagmannsrett i 2017 dømt til 13 års fengsel, mens den siste ble dømt til 11 års fengsel. Transportøren ble imidlertid dømt til åtte og et halvt års fengsel.

- Saken dreier seg om ett av de større enkeltbeslag av amfetamin som er gjort i Norge. Til sammenlikning ble det totalt beslaglagt 600 kilo amfetamin i hele Norge i 2015, konstaterte lagmannsdommer Mette D. Trovik.

I dommen står det også at gateverdien av beslaget ville utgjort omtrent 50 millioner kroner.

BESLAG: Her undersøker en av Tollvesenets narkotikahunder et av dekkene hvor amfetaminen lå gjemt. Foto: Tollvesenet
BESLAG: Her undersøker en av Tollvesenets narkotikahunder et av dekkene hvor amfetaminen lå gjemt. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Tilstrekkelig bevis

Statsadvokat Jens Olav Sæther forteller at de har bedt om å få tiltalte utlevert fra Nederland for gjennomføring av straffesaken. Der vil de presentere ulike bevis for retten.

- Det vil være beslag, observasjoner foretatt av politiet, tekniske undersøkelser, teledata, kommunikasjonskontroll, forklaringer fra dem som allerede er domfelte i saken og tiltalte selv.

- Disse bevisene danner grunnlaget for tiltalebeslutningen, som vi mener vi vil kunne føre tilstrekkelig bevis for under hovedforhandlingen, forklarer Sæther til Dagbladet.

MYE DOP: Tollerne ved Norges største postterminal lar seg stadig overraske over avsendernes kreativitet. Lars Teige i tollvesenet viser fram noe av det mest spesielle de får inn. Reporter: Audun Hageskal / Video: John Terje Pedersen / Redigering: Emilie Rydning Les mer her: https://www.dagbladet.no/nyheter/litersglass-med-kroppsvaeske-oppvarmede-b... Vis mer

Roser Oslo-politiet

Sæther beskriver saken som veldig spesiell, og roser Oslo politidistrikt for rask og effektiv etterforskning.

- Det som er spesielt i denne saken - i tillegg til det store beslaget - er at vi har en leverandør - som nå er tiltalt -, en kurer og mottakere. Vi har altså flere ledd, og det skjer ikke så ofte.

Statsadvokaten ser alvorlig på beslaget. I tillegg til at det ville hatt en gateverdi på omtrent 50 millioner kroner, mener han at det også utgjorde stor spredningsfare.

- Amfetamin er et potent, farlig og vanedannende stoff. En brukerdose tilsvarer 0,2 to gram, og en så stor mengde som 97 kilo utgjør en enorm spredningsfare - nærmere 500 000 brukerdoser, avslutter han.