Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gigantbomber mot Talibans frontlinjer

USAs gigantiske B-52 bombefly fortsatte og intensiverte i dag angrepene mot Talibans frontlinjer. Nordalliansen sier den rykker fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban-styrkene gjentok likevel at deres styrker var like sterke og uberørte av bombeangrepene, og at det bare var sivile som var blitt truffet.

Minst fem bølger av B-52 fly fløy over frontlinjene. Flyene slapp enorme enkeltbomber over Taliban-stillingene i første bølge, og kom så tilbake med mindre bomber som ble sluppet mot Talibans skyttergravsstillinger, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

- De har truffet de riktige stedene, sa Nordalliansen kommandant Asil Khan etter å ha betraktet bombeangrepene. Han mente det var stillinger bemannet med frivillige arabiske og pakistanske styrker med tilknytning til al-Qaida som var blitt truffet.

USA har tatt i bruk sine største konvensjonelle bomber mot Taliban-styrkene i nord, og onsdag kunne drønnene fra de veldige eksplosjonene høres langt inne på den andre siden av frontlinjene.

Bombene, som har betegnelsen BLU-82, veier 6.800 kilo, og er så store at de må tippes ut fra lasterampen på fire motors transportfly av typen C-130 Hercules. En fallskjerm demper farten, og bombene eksploderer noen meter over bakken, slik at effekten skal bli størst mulig.

- Rett etter midnatt kjentes det ut som flere jordskjelv, sier en Reuters-fotograf som observerte bombingen av Talibans stridsvogner og artilleri nær flyplassen Bagram, som holdes av Nordalliansen.

- Huset ristet to ganger, og hver gang var det fire-fem skjelv etter bombene, tilføyer fotografen.

Bombene ble først brukt for å rydde landingsplasser for helikoptre i Vietnam, og de ble benyttet 11 ganger under krigen i Persiabukta. En amerikansk militær talsmann bekreftet tirsdag at bombene blir brukt mot talibanstyrkene i Afghanistan.

Soldater fra den afghanske Nordalliansen gikk onsdag inn i Sholgera-distriktet og nærmer seg dermed den strategisk viktige byen Mazar-i-Sharif.

- Våre hellige krigere rykker fram. Vi håper å ta Mazar-i-Sharif så snart som mulig, sa en talsmann for alliansen. -Det avhenger mest av Gud den allmektige.

Byen er et viktig støttepunkt for Taliban, og på grunn av flyplassen og beliggenheten langs en viktig hovedvei, kan den bli en viktig base, dersom USA sender bakkestyrker inn i Afghanistan.

Amerikanske fly har de siste dagene gjennomført intense bombeangrep mot Talibans stillinger på den andre siden av fronten nær Mazar-i-Sharif. Samtidig har USA sendt flere militære mannskaper inn i områder som kontrolleres av Nordalliansen.

Meldingene om Nordalliansens framgang er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Men den antitalibanske Nordalliansen sier styrker som er lojale til den etnisk usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum og kommandant Mohakik også har gått fram mot Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen som grenser til Usbekistan.

Italias nasjonalforsamling vedtok onsdag med overveldende flertall å støtte regjeringens beslutning om å gi militær støtte til USAs krig mot Taliban-regimet og Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida.

Deputertkammeret ga sin tilslutning med 513 mot 35 stemmer. Det var representanter fra det italienske kommunistpartiet og De grønne som stemte imot.

Italia vil stille 2.700 yrkessoldater sammen med enheter fra marinen og flyvåpenet som vil bli satt inn under amerikansk kommando, opplyste forsvarsminister Antonio Martino til nasjonalforsamlingen.

Styrkene vil ventelig bli utplassert i eller nær Afghanistan. En meningsmåling viser at 55 prosent av italienerne er imot utplassering av italienske soldater i Afghanistan.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!