TAR TIL GATENE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont demonstrerer nå i ettermiddag mot Spanias regjering. Foto: AP/Manu Fernandez
TAR TIL GATENE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont demonstrerer nå i ettermiddag mot Spanias regjering. Foto: AP/Manu FernandezVis mer

President Puigdemont demonstrerer mot Spanias maktovertakelse

Gigantdemonstrasjon i Barcelona - Catalonias regjering deltar i gateprotester mot Spania

Raseri mot Spanias maktovertakelse. «En trist dag for Europa og for demokratiet», sier fotballtrener Pep Guardiola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Catalonias president Carles Puigdemont og hans regionregjering deltar nå i en kjempedemonstrasjon i sentrum av Barcelona.

På denne måten protesterer de mot den spanske regjeringens vedtak tidligere i dag, om å begrense eller frata Catalonia selvstyret.

Ifølge NTB melder politiet i Barcelona at 450.000 personer deltar i demonstrasjonen.

Statsminister Mariano Rajoy sa på en pressekonferanse også at han vil avsette den katalanske regjeringen og avholde nyvalg.

Dette er Spanias reaksjon på at president Puigdemont har erklært sin vilje til å gjøre regionen uavhengig fra Spania.

Suksess-trener: - Trist for demokratiet

Nå får Catalonias regjering støtte fra Machester Citys katalanske trener Pep Guardiola, som var en av FC Barcelonas mest suksessrike fotballtrenere.

«Det er en trist dag for Europa, for verden og for demokratiet», sier Guardiola ifølge den spanske sportsavisa El Mundo Deportivo.

Han sier at han aldri ville ha trodd at noe slik som den spanske regjeringens avgjørelse om å frata Catalonia selvstyret kunne skje i det tjueførste århundret.

Ifølge Mundo Deportivo sier han at Folkepartiet (Partido Popular), med hjelp fra Sosialistpartiet og partiet Ciudadanos («borgere»), «har gjort noe som jeg håper ikke framkaller vold ».

I kveld klokka 21 er det meldt at Carles Puigdemont vil komme med en offentlig erklæring.

DEMONSTRASJONER: Det foregår en kjempestor demonstrasjon i Barcelona sentrum. Catalonias president Carles Puigdemont og hans regionregjering deltar også. Video: AP Vis mer

«Spanish Democracy?»

Direktesendte bilder på den katalanske TV-stasjonen Canal 3 viser enorme folkemasser i sentrum av Barcelona. Noen bærer på plakater formet som håndjern med påskriften «Spanish Democracy?»

Andre bærer slagord som «Hjelp Catalonia» - på engelsk - og «Frihet for Jordi Sanchez og Jordi Cuixart».

De to katalanske lederne ble varetektsfengslet mandag, for å ha spilt viktige roller i demonstrasjoner før en folkeavstemning om uavhengighet den 1. oktober.

«Frihet for de politiske fangene», står det på en plakat.

NY KJEMPEDEMONSTRASJON: Slik ser Barcelonas gater ut nå i ettermiddag, i en protestdemontrasjon mot Spanias regjering. Foto: AFP/Luis Gene
NY KJEMPEDEMONSTRASJON: Slik ser Barcelonas gater ut nå i ettermiddag, i en protestdemontrasjon mot Spanias regjering. Foto: AFP/Luis Gene Vis mer

Avstemningen hadde blitt erklært for ulovlig av Spanias grunnlovsdomstol. Den endte med 90 prosent flertall for uavhengighet, men bare 42 prosent deltok.

Befolkningen i Catalonia er sterkt splittet i spørsmålet om uavhengighet. En ny meningsmåling gjengitt i avisa El Periódico viser at 55,6 prosent av katalanerne mener folkeavstemningen 1. oktober ikke gir legitimitet til å erklære uavhengighet.

Internasjonale reaksjoner

Det vakte sterke internasjonale reaksjoner at spansk politi på avstemningsdagen brukte vold for å hindre folkeavstemningen. Flere hundre kom til skade.

Ferske bilder, som det over tatt nå i ettermiddag, gir et inntrykk av folkemassene som deltar i dagens demonstrasjon i Barcelona.

I går oppfordret de to organisasjonene Assemblea Nacional Catalana (ANC) og Omnium Cultural - som ledes av Sanchez og Cuixart - folk til å ta pengene sine ut av bankene - en oppfordring mange fulgte.

Dagbladet følger utviklingen.