Gigantenes mobilkrig

Om få timer kommer sannhetens tellerskritt for Tormod Hermansen, Rimi-Hagen, Schibsted-Tinius og Jens P. Heyerdahl. Da annonserer samferdselsdepartementet hvem som får de ettertraktede lisensene for høyhastighets mobilnett i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske selskaper står også i kø. Utlysningene av fire lisenser for å bygge ut UMTS, et lynkjapt mobilnett som kan brukes til bla. video og konstant internettoppkobling, er en gyllen anledning for å få et fotfeste i søkkrike og mobilgale Norge.

Blant favorittene er finske Sonera, som i partnerskap med e-verkteleselskapet Enitel prøver å få seg en lisens, og det britiske mobilselskapet Orange, som har slått sine pjalter sammen med blant andre Schibsted og Norsk Aller.

Søkerlista

Syv selskaper/konsortier har søkt de fire utlyste lisensene for utbygging av nett for neste generasjons mobiltelefoni i Norge.

  • Telenor
  • NetCom
  • Reach (Orkla, Obos/NBBL, Hafslund, Posten Norge, Dagbladet, NorgesGruppen, Hakon Gruppen)
  • Orange Norge (Orange, Bredband Mobil, Banetele, Schibsted, Norsk Aller, Veidekke, Four Seasons venture, Nera)
  • Broadband Mobile (Enitel, Sonera)
  • Tele2
  • BusinessNet (Tele1 Europe, Western Wireless, Rix Telecom, You Communications)


I langstrakte og distriktsorienterte Norge er utbyggingshastighet og dekning viktig. Her stiller Telenor og NetCom med sine allerede utbygde GSM-nett med et solid forsprang. Bransjen tar det for gitt at de to norske mobilgigantene får hver sin lisens.

Dermed må de fem andre søkerne slåss om de to resterende. Og det vil være nesten helt utenkelig at ikke minst en av disse to går til en utenlandsk aktør.

Hvem vinner?

Finansavisen mener i dag at Orange har den sterkeste søknaden. Avisen mener at siden Samferdselsdepartementet gjennom å lyse ut hele fire konsesjoner har signalisert at konkurransen i det nye markedet skal bli hard, og derfor må konkurransekraft og finansiell tyngde må være viktigst.

At giganten Schibsted, som allerede har vist at de er villige til å bruke milliardbeløp på nye fremvoksende telemarkeder, er med i Orange-alliansen, skader neppe heller alliansens sak.

Hvis Samferdselsdepartementet er enige med Finansavisen står det dermed igjen en plass å slåss for de fire siste søkerne.

Orkla vinner neppe

Reach, som består av Orkla, Hafslund, Hakon Gruppen, NorgesGruppen, OBOS/NBBL, Posten Norge og Dagbladet mangler tung telekom-erfaring og internasjonale allianser med utstyrsleverandører og teleselskap. Alliansen avviser disse anklagene med at det hadde ikke NetCom heller i sin tid, men selskapet har greid seg fint allikevel. Post- og teletilsynet har heller ikke lagt vekt på muligheten for evnen til å fylle nettet med innhold i sin innstilling til samferdselsdepartementet, og det styrker heller ikke Reach-søknaden.

Businessnet, som består av Tele1 Europe, Western Wireless, Rix Telecom og You Communication, mangler en tung norsk forankring.

Telekom-eksperter gir både Businessnet og Reach små sjanser.

Dermed ser det ut til at kampen om sisteplassen står mellom Tele2 og Sonera/Enitel. Tele2 har levert den søknaden som lover størst geografisk dekning, men spørsmålet er jo om Tele2 har evne og finansiell ryggrad til å følge opp lovnadene. De samlede kostnadene for UMTS-utbyggingen i Norge er anslått til 30 milliarder, i tillegg kommer det en «startavgift» på 200 millioner og den årlige lisensavgiften, som er beregnet på å bli på 20 millioner neste år.

Smisker med politikerne

Sonera/Enitel er blant selskapet som har brukt høsten flittig til å 'lobbe' for en plass i «firerbanden». For litt over to uker sider annonserte de at de ville sponse NTNU i Trondheim sitt fakultet for elektronikk og telekom med 1,5 millioner kroner - hvis de får en lisens. Selskapet har også lovet å legge tung virksomhet til byer som Lillehammer og Bergen. Slikt gir poeng i regjeringskvartalet og på Løvebakken.

Netcom prøvde seg i august med et langt mindre vellykket smisketriks. De sendte like så godt seks Nokia 3210 mobiltelefoner med søknaden sin. Telefonene kom i retur fra Samferdselsdepartementet to dager seinere.

Hvem som får UMTS-lisensene offentliggjøres på en pressekonferanse i Samferdselsdepartementet i dag kl. 17.00. De som får lisensene må forplikte seg å kunne tilby dekning innen fem år til 90 prosent av befolkningen i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger/Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Drammen, Fredrikstad, Tønsberg, Sandefjord, Porsgrunn/Skien og Bodø.

Dagbladet.no følger pressekonferansen direkte.