Gigantens andedam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten på Eivind Reitens etterfølger som styreleder i StatoilHydro er i gang. Konsernsjef Helge Lund håper naturligvis at den blir kortvarig, men det kan i verste fall ta flere måneder å finne en kandidat alle kan samles om. En av årsakene er påminnelsen vi har fått de siste dagene om hvor få vi er her i landet og hvor dominerende den nye oljegiganten er i norsk næringsliv. Den ene etter den andre i både Hydro og StatoilHydros styre har havnet i habilitetskonflikt i forbindelse med granskingen av Libya-engasjementet, og på listene over aktuelle kandidater er det knapt et navn det ikke hefter et spørsmålstegn ved som følge av tidligere meritter og nåværende forbindelser.

De ansatte i StatoilHydro ønsker seg Marit Arnstad som permanent styreleder, men fra næringslivet har det allerede kommet to innvendinger mot hennes kandidatur. Hun vil anses som en politisk utnevnelse, og hun har ikke den erfaring og kompetanse som kreves. Da legger man lista urimelig høyt når en tidligere oljeminister, forretningsadvokat og styremedlem i Statoil ikke anses for kvalifisert.

Noen hever lista enda høyere og mener vi må utenlands for å finne en egnet kandidat til en slik internasjonal kjempe. Det virker unødig beskjedent på vegne av norsk næringsliv. Er det noe vi bør ha lang erfaring og bred kompetanse på i dette landet, er det internasjonal oljevirksomhet. Det ville være en fallitterklæring om eierne ikke kan finne en norsk kaptein til landets nye flaggskip.

Likevel vitner gjengangerne på listene om et næringsliv som verken er preget av bredde eller mangfold. Når man trekker opp forbindelseslinjene mellom dem oppdager man at de fleste har sittet eller sitter i hverandres styrer, eller de har andre forretningsmessige bånd. Det illustreres for eksempel ved at Reitens fremste forsvarer den siste tida har vært kompisen Jens Ulltveit-Moe, hvis ektefelle Karen Helene Ulltveit-Moe sitter i Hydros bedriftsforsamling. Er vi virkelig så få her i landet?