Gigantens andedam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jakten på Eivind Reitens etterfølger som styreleder i StatoilHydro er i gang. Konsernsjef Helge Lund håper naturligvis at den blir kortvarig, men det kan i verste fall ta flere måneder å finne en kandidat alle kan samles om. En av årsakene er påminnelsen vi har fått de siste dagene om hvor få vi er her i landet og hvor dominerende den nye oljegiganten er i norsk næringsliv. Den ene etter den andre i både Hydro og StatoilHydros styre har havnet i habilitetskonflikt i forbindelse med granskingen av Libya-engasjementet, og på listene over aktuelle kandidater er det knapt et navn det ikke hefter et spørsmålstegn ved som følge av tidligere meritter og nåværende forbindelser.

De ansatte i StatoilHydro ønsker seg Marit Arnstad som permanent styreleder, men fra næringslivet har det allerede kommet to innvendinger mot hennes kandidatur. Hun vil anses som en politisk utnevnelse, og hun har ikke den erfaring og kompetanse som kreves. Da legger man lista urimelig høyt når en tidligere oljeminister, forretningsadvokat og styremedlem i Statoil ikke anses for kvalifisert.

Noen hever lista enda høyere og mener vi må utenlands for å finne en egnet kandidat til en slik internasjonal kjempe. Det virker unødig beskjedent på vegne av norsk næringsliv. Er det noe vi bør ha lang erfaring og bred kompetanse på i dette landet, er det internasjonal oljevirksomhet. Det ville være en fallitterklæring om eierne ikke kan finne en norsk kaptein til landets nye flaggskip.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer