DENNE HELGA VAR en delegasjon med høytstående saudiske oljesjeiker i Moskva. Det var bekymrede sjeiker som var på en fact-finding mission. De var nysgjerrige på omfanget av det russisk-amerikanske energisamarbeidet, og bekymret for at det geografiske tyngdepunktet i verdens oljeindustri er i ferd med å flyttes fra den glovarme ørkenen på den arabiske halvøya til grenselandet til det iskalde Arktis i det russiske nord.
DET ER EN BEKYMRING sjeikene deler med enhver norsk regjering. Ikke bare fordi potensialet er så enormt at det på sikt kan endre konkurranseforholdene og senke prisen på olje. Norges bekymring dreier seg først og fremst om det sårbare miljøet i nord. Om noen år vil trolig flere 300000-tonnere i uka frakte russisk olje langs norskekysten, et av verdens farligste farvann, til markedene i USA og EU. Statens forurensningstilsyn mener Norge har beredskap for en ulykke med en 100000-tonner. Men det vil være illusorisk å tro at man kan ha beredskap for å takle ulykker med større båter. Bellonas Frederic Hauge mener det er illusorisk å tro at man skal kunne takle en ulykke også med en 100000-tonner. Men mens de lærde strides om det, forblir problemet uløst fordi båtene likevel blir for store til at noe oljevernutstyr kan takle en ulykke.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger