Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gigantfylke i nord blir større enn Irland

Slik blir regjeringens nye Norge. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye regioninndelingen i Norge ble i store trekk kjent tidligere i år, men det var uklart hva som skulle skje med de tre nordligste fylkene i landet.

I dag falt den siste brikken på plass, da det ble det klart at de borgerlige partiene på Stortinget går inn for at Nordland får bestå som eget fylke, mens Troms og Finnmark skal gå sammen til ett.

Det nye gigantfylket i nord vil få et samlet areal på drøyt 74 000 kvadratkilometer, noe som altså er større enn Irland (ca 70 000 kvadratkilometer)

NESTEN LIKE STORT: Den nye gigantregionen i nord blir større enn Irland. Bildet viser en golfer på USA-president Donald Trumps eiendom i County Clare. 
NESTEN LIKE STORT: Den nye gigantregionen i nord blir større enn Irland. Bildet viser en golfer på USA-president Donald Trumps eiendom i County Clare.  Vis mer

- Forslaget bærer preg av at det her har sittet en håndfull menn på bakrommet, veldig langt unna både Finnmark og Troms, og lekt seg med blyanter, raser Aps kommunalpolitiske talskvinne Helga Pedersen.

- Sentralisering

KRITISK: Ap vraker det nye regionkartet. Her er Helga Pedersen (Ap) i vandrehallen ved en tidligere anledning.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Ap vraker det nye regionkartet. Her er Helga Pedersen (Ap) i vandrehallen ved en tidligere anledning.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hun påpeker at det tar 8 timer fra Vardø i øst til fylkesgrensa til Troms. Et så stort fylke er det ulogisk å tvangssammenslå, mener hun.

- Å gjøre det fylket større er svært lite klokt. Dessuten er det grunnleggende udemokratisk fordi finnmarkingene har sagt helt klart nei. Hvorfor en håndfull personer i Frp og Høyre tror de vet bedre, er ikke godt å si. Dette er sentralisering for sentraliseringens skyld, sier Pedersen.

Ap har varslet at de ikke vil gjennomføre tvangssammenslåingene hvis de kommer i regjering til høsten.

Ergo vil de heller ikke støtte reformforslaget når det kommer til behandling i stortinget til sommeren.

Vil stemme mot

- Vi kommer til å stemme mot dette, og kommer vi i regjering kommer ikke det til å bli gjennomført. Det gjelder også de andre tvangssammenslåingene, sier Pedersen.

Hun kritiserer det nye fylkeskartet for å virke helt vilkårlig. For eksempel får Høyre-styrte Rogaland være alene.

Det lages også en hovedstadsregion uten hovedstaden - som også får klare seg alene.

- Det er ingen rød tråd i måten de har laget kartet på, og man kaller det reform, mens man netto fjerner oppgaver fra det regionale folkevalgte nivå, sier hun.

Leder Helge Andre Njåstad (Frp) i kommunalkomiteen på Stortinget tar ikke til seg kritikken.

- Bra for Nord-Norge

Han avviser at regioninndelingen er tilfeldig.

- Vi mener vi har god peiling på det vi driver med, og løsningen i Nord-Norge har vi kommet fram til i tett dialog med våre stortingsrepresentanter i Nord-Norge, så det er ikke sånn at vi sitter og tar helt tilfeldige valg. Dette mener vi er bra for Nord-Norge, sier Njåstad.

- Finnmark og Troms sammen blir på størrelse med Irland?

- Finnmark har en veldig sentrert bebyggelse i punkt-sentre, så selv om det er store avstander er det fullt mulig å drive en fylkeskommunal tjeneste som denne, sier han.

Njåstad er kritisk til at Ap konkurrerer med Sp om å reversere mest mulig.

- Det er interessant at Ap, når de applauderer for dette i Troms og Hordaland, skal reversere det. Det tror jeg mange Ap-folk er i mot lokalt. Det er Helgas søknad om å bli reverseringsminister, dette, sier han.

Senere innstilling

Selve innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen om regionreformen ventes først å komme neste måned, med planlagt stortingsbehandling 8. juni.

ENIGHET: Venstres Andre N. Skjelstad, Frps Helge Andre Njåstad og Høyre-statsråd Jan Tore Sanner er blant arkitektene bak det nye fylkeskartet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ENIGHET: Venstres Andre N. Skjelstad, Frps Helge Andre Njåstad og Høyre-statsråd Jan Tore Sanner er blant arkitektene bak det nye fylkeskartet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Regionkartet skal de imidlertid ha blitt enige om nå.

- Siden dette vil bli omtalt i kommuneproposisjonen 11. mai, valgte vi å gå ut med denne enigheten nå, sier Njåstad til NTB.

Det var nettstedet High North News som først omtalte avtalen onsdag.