Giganthacker oppholdt seg i bunker og utrustet varebil

Nå er mannen kjent som «SK» pågrepet i det som skal være det største hackerangrepet i internetts historie.

 PÅGREPET:  35-åringen som er født i Alkmaar, vest i Nederland, er kun identifisert ved initialer: SK.Foto: EPA/SPANISH POLICE HANDOUT.
PÅGREPET: 35-åringen som er født i Alkmaar, vest i Nederland, er kun identifisert ved initialer: SK.Foto: EPA/SPANISH POLICE HANDOUT.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nederlandsk statsborger ble forrige torsdag pågrepet nord for Barcelona i Spania.

Den 35 år gamle mannen er siktet for det som skal være det største hackerangrepet i nettets historie.

Angrepet var rettet mot anti-spam-gruppa Spamhaus i forrige måned, og mangler sidestykke, ifølge påtalemyndigheten i Nederland.

Nå viser det seg at hackeren også hadde en egen bunker som han arbeidet fra.

- Fra bunkeren der han selv gjorde intervjuer med ulike internasjonale medier, står det i den offisielle uttalelsen fra politiet.

Spesiell teknikk I denne bunkeren kunne han finpusse sin teknikk til å hacke andre datamaskiner og systemer.

Angrepsteknikken som ble brukt kalles ofte for tjenestenekt-angrep (Distributed Denial of Service, DDoS).

Dette brukes for eksempel for å gjøre en nettside utilgjengelig for sine brukere. Angrepet var så kraftig at ringvirkningene rammet infrastruktur verden over, skriver New York Times.

Unik varebil I tillegg hadde mannen en utrustet varebil han ofte kjørte rundt i. Fra denne varebilen var han i stand til å hacke seg inn på et nettverk hvor som helst i verden, ifølge det lokale politiet.

- Som et mobilt databehandlingskontoret, utstyrt med ulike antenner for å skanne frekvensene, sier en politiker ved innenriksdepartementet i Spania.

35-åringen som er født i Alkmaar, vest i Nederland, er kun identifisert ved initialer: SK.

Store politistyrker International Business Times skriver at Spamhaus arbeider med å lage en løpende svarteliste av servere de mener blir brukt til å sende ut søppelepost.

IBT skriver at eksperter mener epost-infrastrukturen som vi kjenner den kan gå i stykker, dersom Spamhaus arbeid ikke får holde frem. Det er anslått at gruppa sørger for at rundt 80 prosent av søppelepost blir filtrert bort.

Nederland, tysk, britisk og amerikanske politistyrker deltok i etterforskningen som førte til pågripelsen, ifølge spansk politi.

Mannen er nå overlevert til nederlandske myndigheter.