Flom i Pakistan:

Gigantinnsjøen brister

Nå sprekker støttemuren til Pakistans største innsjø og truer med mer flom. Det er langt verre enn flommen som var i 2010, forteller lokal hjelpearbeider.

Internt fordrevne flom-ofre i hardt rammede Sukkur, i provinsen Sindh. Et område tilsvarende Storbritannia står nå under vann i Pakistan. Foto: Akhtar Soomro / Reuters / NTB
Internt fordrevne flom-ofre i hardt rammede Sukkur, i provinsen Sindh. Et område tilsvarende Storbritannia står nå under vann i Pakistan. Foto: Akhtar Soomro / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke mulig å fikse veggen nå, sier tjenestemannen til The Washington Post.

Regjeringen ikke er i stand til å beskytte landsbyer for mer flom, og tjenestemannen estimerer at familier vil ha fire til fem timer på seg til å evakuere.

Støttemuren til Pakistans støtste innsjø har sprukket, etter måneder med kraftig regn som har ført til oversvømmelser i hundrevis av landsbyer.

Den pakistanske regjeringen har forsøkt å lette på presset til støttemuren til Manchar Lake uten hell.

En tjenestemann fortalte til The Washington Post at muren begynte å sprekke da vannstanden fortsatte å stige.

En annen tjenestemann i den lokale landbruksavdelingen bekreftet bruddet, men sier at det er uklart om det skjedde på grunn av vanntrykket eller om innbyggere i en nærliggende by har skadet muren for å avlede flomvann fra området deres.

- Folk har mistet husene sine, så de bor langsmed veien, i telt-leire eller andre steder de kan søke tilflukt en liten stund, sier Abid Hussain, Kirkens Nødhjelps lokale ansatte til Dagbladet.

FORTVILET: Abid Hussain i Kirkens Nødhjelp i Pakistan sier det ikke er nok til å hjelpe alle. Foto: Privat.
FORTVILET: Abid Hussain i Kirkens Nødhjelp i Pakistan sier det ikke er nok til å hjelpe alle. Foto: Privat. Vis mer

1313 mennesker er så langt omkommet i flommen, blant dem 458 barn. Mer enn 1600 er skadet i flommen som har satt en tredjedel av Pakistan under vann. Sørlige Pakistan med distriktene Balochistan og Sindh er verst rammet.

Søndag advarte tjenestemenn i Pakistan om at det er ventet mer flom, ifølge The Associated Press.

Manchar Lake i Sindh-provinsen svulmer opp. Det er den største innsjøen i Pakistan, og også en av Asias største. Landsbyer i nærheten har blitt oppfordret til å evakuere.

33 millioner mennesker i Pakistan er nå påvirket av flommen. To millioner husdyr, som kuer og bøfler, er døde.

Mandag rapporterte Reuters om 24 nye døde.

Påvirker byene

Abid Hussain i Kirkens Nødhjelp jobbet også under flommen i 2010, der minst 2000 mennesker mistet livet. Han sier det er langt verre denne gangen.

- Dette er mye verre enn i 2010. Da var det bare elveflom etter smelting av isbreer, som følge av klimaendringer, men nå er det også kraftig regnvær som forårsaker flom. Elvebreddene var allerede svake, og store byer er også rammet av flommen, sier han på telefon til Dagbladet.

ØDELEGGER: Flere millioner menneske har måttet evakuere fra hjemmene sine som følge av flom og monsunregn i Pakistan. Denne videoen viser ødeleggelsene før og etter. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone Vis mer

Elvene Indus og Kabul har gått langt over sine bredder. Ifølge FN og Pakistans regjering er over én million hus ødelagt.

- Det er tre ganger så kraftig flom som det som var tilfellet for 12 år siden. En tredjedel av landet står under vann, sier Hussain.

Pakistans regjering ba det internasjonale samfunnet om øyeblikkelig nødhjelp og bistand i den ekstraordinære situasjonen.

- Millioner er hjemløse, skoler og helsevesen er kollapset, infrastruktur er ødelagt og folks håp og drømmer er vasket bort, har FNs generalsekretær António Guterres uttalt.

Kvinner utsatt

Han har bedt det internasjonale samfunnet om 1,5 milliarder kroner i nødhjelp. 5,2 millioner mennesker i Pakistan mangler mat, vann, legehjelp og sanitære forhold.

220 millioner mennesker bor i Pakistan, og det er med det femte største landet i verden, målt i befolkning.

Bare i Sindh er åtte millioner mål med jordbruksland ødelagt.

- Regjeringen i Pakistan prøver å gi dem forsyninger, men med det antallet som er rammet, kommer de ikke til å kunne hjelpe alle. De går tom for ressurser. De er ingen mulighet for at regjeringen greier å takle situasjon i nær framtid, sier Hussain.

Kvinner og barn er ekstra utsatt, forteller Hussain.

- De har det vanskelig. Gravide kvinner bor langsmed veikanten eller i midlertidige leire, der det ikke er helsetilbud for gravide og nyfødte barn. Det er ingen lege eller helsepersonell utplassert i leirene. De har ikke mat, rent drikkevann, bleier eller myggmidler. Den eneste maten de får, er kokt ris, sier Hussain.

Nyhetsbyrået Reuters melder at 400 000 gravide kvinner i Sindh er på flukt fra flommen. Bare 891 av dem har kommet seg til leire.

LETER: En familie ser etter eiendeler det er mulig å redde ut etter at flommen har tatt hjemmet deres i provinsen Sindh i Pakistan. Bildet er tatt lørdag 3. september. Foto: AP Photo/Fareed Khan / NTB
LETER: En familie ser etter eiendeler det er mulig å redde ut etter at flommen har tatt hjemmet deres i provinsen Sindh i Pakistan. Bildet er tatt lørdag 3. september. Foto: AP Photo/Fareed Khan / NTB Vis mer

Smittespredning

Hussain frykter sykdommer vil gjøre situasjonen enda verre.

- Myggen er overalt. Folk har ikke rent vann. De er tvunget til å drikke flomvann og blir nå rammet av vannbårne og luftbårne sykdommer som malaria, skabb, denguefeber og diaré. De har ikke mulighet til å få skikkelig legehjelp. Offentlige sykehus står også under vann og de mangler medisiner, sier han.

Hjelpen som organisasjoner som Kirkens Nødhjelp tilbyr, er helt uvurderlig, mener han. Nylig fikk Kirkens Nødhjelp satt opp et vannrenseanlegg i distriktet Dadu. Organisasjonen bidrar til Pakistan med rent vann, enkle toalettfasiliteter og hygienesett.

Abid Hussain er selv fra provinsen Sindh i Pakistan.

- Alle i Sindh er påvirket av denne forferdelige flommen, sier han.

Akkurat da Dagbladet snakker med ham, regner det ikke, men ifølge værmeldingene er det mer regn i vente framover.

Myndighetene i Sindh prøver å drenere flomvannet i byene inn i elva Indus. Men elvebredden er usikker.

- Vi er redde for hva som skjer når det kommer mer regn, sier Abid Hussain.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer