Gigantisk asteroide på vei mot jorda

Kommer bare til å fly forbi jorden.

FORELØPIG TRYGG: NASA kan forsikre oss om at asterioden ikke vil treffe oss. ILLUSTRASJONSFOTO: ESA
FORELØPIG TRYGG: NASA kan forsikre oss om at asterioden ikke vil treffe oss. ILLUSTRASJONSFOTO: ESAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asteroiden kommer ikke til å treffe jorda, denne gangen. Den flyr forbi vår planet 31. mai klokken 23.00 norsk tid, men er ventet å returnere i 2119, skriver nettsiden phys.org.

Navnet er «1998 QE2», og siden asteroiden ble oppdaget for 15 år siden, har forskere ved NASA fulgt den tett. 

FARLIG NÆRT: Asteriodens bane er 5,76 millioner kilometer fra jorda. Foto: NASA
FARLIG NÆRT: Asteriodens bane er 5,76 millioner kilometer fra jorda. Foto: NASA Vis mer

Romforskningsinstituttet har ennå ikke funnet ut hvordan asteroiden oppstod, men forskerne mener den har flydd farlig nære sola fordi overflaten er dekket av sot.  

«1998 QE2» er gigantisk. 2,7 kilometer lang og ni ganger større enn et cruiseskip. Selv om denne ikke utgjør en trussel, anslår NASA at 4700 asteroider er store nok og nære nok til at de en gang kan utgjøre en trussel mot jorda.

Oberservasjoner Asteroiden kommer ikke nærmere jorda enn 5,76 millioner kilometer, omtrent 15 ganger så langt som avstanden mellom jorda og månen. Det er likevel nære nok til at forskerne får detaljerte observasjoner av asteroiden med radarutstyr.

- Når en asteroide kommer så nære gir det oss en mulighet til å studere størrelsen, formen, rotasjonen og overflaten i detalj, som igjen kan fortelle oss noe om asteroidens opprinnelse, sier astronom Lance Benner i NASA.