Gigantisk dopbeslag

Mannen (31) og kvinnen (24) fra Oslo forsøkte å smugle 191000 valiumtabletter fra Thailand til Norge, men ble stoppet på Gardermoen. Beslagene er blant norgeshistoriens største.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den omfattende tiltalen mot de to skal de ha tatt med seg vel 191000 valiumtabletter fra Thailand til Norge 7. februar og 21. mars 2002. Valiumbeslagene blir ifølge politiet og tollvesenet betegnet som blant de største i Norge. I tillegg er den 24 år gamle kvinnen tiltalt for å ha oppbevart 2600 tabletter som ifølge straffeloven er dopingmidler.

Ti års strafferamme

Etter det Dagbladet får opplyst, mener påtalemyndigheten at dopingmidlene, clenbuterol og metenolon, skulle bli brukt i helsestudiomiljøet i hovedstaden. Det er over ti års strafferamme for forholdene de to er tiltalt for. Aktor, statsadvokat Bjørn Feyling ved Oslo statsadvokatembeter, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til om valiumbeslagene er Norges største. Det er satt av ti dager til rettssaken i Oslo tingrett i begynnelsen av september. Mannens advokat, Sigurd Øien, sier hans klient har vært varetektsfengslet i fire uker. - Han har erkjent at han tok med tablettene til Norge, men han sier at han ikke visste hvilke typer tabletter dette dreide seg om, sier Øien. Kvinnens advokat, Ole Petter Drevland, sier hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Større sakskompleks

Beslagene på Gardermoen er en del av et større sakskompleks, der en mann i slutten av 20-åra er sentral, ifølge politiet. Han ble nylig pågrepet i Tyskland, og er siktet for innførsel av både tabletter og amfetamin. Ifølge tollvesenet har anabole steroider og andre dopingpreparater nå fått et marked i Norge, og det er en økende tendens til at doping blir bestilt via Internett og tatt inn til landet via post. I 2003 ble det gjort 548 beslag på nærmere en halv million enheter. I 2002 ble det beslaglagt totalt 364000 enheter. For første gang på ti år var det i 2003 imidlertid en klar nedgang i antall innkomne narkotikasaker. Samlet er det registrert 20319 narkotikasaker og 25210 beslag i beslagsdatabasen ved Kripos. I 2003 ble det gjort til sammen 5000 færre beslag enn året før.