Gigantisk gåte

50 år etter James Deans død lyder spørsmålet: Spilte han på det andre laget?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«THE ESSENCE OF COOL» er synonymt med James Dean. Og kulere skal han bli. I disse dager skal 50-årsdagen for James Deans død markeres i stor målestokk med nye biografier, ny dokumentarfilm, DVD-lansering av spillefilmene og, kuriøst nok, et stort bilshow i hjembyen Marion, Indiana. James Dean ble som kjent drept i en Porsche 550 Spyder i nærheten av Salinas, California, den 30. september 1955, bare 24 år gammel. Mindre kjent er det at han ble stanset av politiet og bøtelagt for fartsovertredelse bare to timer før dødsulykken. Hagiografien, altså helgenhistoriene om James Dean, overser ofte slike detaljer.

AT HAN VAR HALVBLIND og avhengig av ukule briller med flaskebunntykke glass, er akseptabel trivialkunnskap. Det som derimot ikke berøres med en parentes eller et spørsmål, er de nyere spekulasjonene om James Deans seksuelle legning. Jim Sheridans dokumentarfilm «James Dean: Forever Young», som hadde verdenspremiere under årets Cannes-festival, er angivelig basert på intervjuer med mer enn 300 personer som jobbet med Dean i filmindustrien. I tillegg til spillefilmene «Øst for Eden», «Rotløs ungdom» og «Giganten» medvirket han i en rekke TV-produksjoner som Sheridan fortjenstfullt har sporet opp. Resultatet er likevel fattig på ny kunnskap om privatpersonen. Det kan skyldes det nære samarbeidet med Marcus Winslow, som er James Deans yngre fetter og forvalter av Dean-imaget. Det er naturligvis knyttet store økonomiske verdier til merkevaren James Dean.

DEN IKKE-AUTORISERTE Dean-industrien er naturlig nok mer fargerik. Filmkritikerne Lawrence Frascella og Al Weisel har nylig utgitt boka «Live Fast, Die Young: The Wild Ride of Making Rebel Without a Cause». Her tar de for seg skandalehistoriene fra settet til «Rotløs ungdom», med særlig vekt på de tre hovedpersonene som alle nå er døde: James Dean, Nathalie Wood og Sal Mineo. Om Dean heter det at han røykte dop hele tida og utviste ondsinnet grusomhet mot sine medspillere. 16-årige Nathalie Wood hadde affærer med «alle». Og 15-årige Sal Mineo var angivelig skaphomse og forelsket i James Dean.

I 50-ÅRAS HOLLYWOOD var homofili et «ikke-eksisterende» fenomen. I ettertid vet vi at folk som Rock Hudson, Errol Flynn og Cole Porter hadde «andre interesser», mens James Dean i sin samtid kunne spille ut alle slike synlige kjennetegn uten at noen fattet sammenhengen. Han var bare ung og sårbar. Det er feministen Germaine Greer som hevder dette. I et essay om Dean, «Mad about the Boy», skriver hun at han var «skeiv som ei sothøne». En av kildene hennes er William Bast, Deans bestevenn og samboer i fem år, som truer med å skrive den boka som loven og feigheten forbød ham å skrive i 50-åra. «Surviving James Dean» skal boka hete. Der vil ettermælet kanskje bli rettet opp?