Gigantisk hull åpnet seg ved «verdens ende»

Ingen vet hva som har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et gigantisk hull har åpenbart seg ved «verdens ende» i Sibir, melder Siberian Times. Et forskerteam har nå blitt sendt til det øde området for å granske den geologiske formasjonen med en estimert bredde på 80 meter. Det er ikke klart hvor dyp den er.

Årsaken til at bakken åpnet seg er foreløpig ikke kjent, og det er en rekke geologiske prosesser som kan stå bak et såkalt synkehull. De oppstår nå og da omkring i verden, og det er ikke lenge siden et oppsto i Oslo, om enn i betydelig mindre omfang.

Ifølge NPR.org er dette området svært ungt i geologisk forstand, og hjem til store gassforekomster. En eksplosjon kan være en forklaring, melder nettstedet. Åstedet ligger blant annet bare 30 kilometer fra det store gassfeltet Bovanenkovo.

En annen mulighet, ifølge dr. Chris Fogwill - en polarforsker ved University of New South Wales - er restene av et arktisk fenomen kalt pingo. Dette er en liten bakketopp som dannes av en iskjerne som presser seg oppover i jordlaget.

Isen kan til slutt dytte seg gjennom, smelte og etterlate et krater.

- Dette vil åpenbart være en svært ekstrem versjon av noe slikt. Vi kan bare finne ut hva som skjedd ved å dra dit, sier Fogwill til den australske avisa Sydney Morning Herald.

Stedet hvor hullet ble dannet heter Yamal, som oversatt betyr «verdens ende», ifølge Siberian Times.