KJEMPEFLAK: NASA har fløyet over en enorm sprekk som viser at et gigantisk isflak er i ferd med å løsne fra Larsen C isen i Antarktis.Video: NASA / CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Gigantisk isfjell har løsnet i Antarktis

Larsen C i Antarktis har «kalvet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge vært ventet at «kalven» fra Larsen C-isbremmen i Antarktis vil løsne.

Men nå skal det altså ha skjedd, ifølge forskere.

Isfjellet er et av de største i Antarktis og skal være på størrelse med Akershus fylke.

Forsket på fjellet

Forskere har overvåket isfjellet i flere tiår og skal i 2014 ha oppdaget sprekker i fjellet, ifølge BBC.

Forskere bak overvåkningen sier i en pressemelding at de skal overvåke isfjellet nøye framover.

Kalvingen skjedde mellom mandag og onsdag.

I juni omtalte Dagbladet isfjell-dramaet i Antarktis og da var sprekken flere kilometer lang.

- Sannsynlig et av de tre største som eksisterer i dag og blant de ti største som er registrert siden systematiske satellittmålinger startet for 50 års tid siden, sa glasiolog Geir Moholdt ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Dagbladet den gang.

Overflaten på det nye isfjellet blir om lag 5 000 kvadratkilometer. Det er samme størrelse som hele Akershus fylke (4 900 kvadratkilometer), større enn Østfold (4 200) og mer enn dobbelt så stort som Vestfold (2 200).

LØSNET: European Space Agency overvåker det gigantiske isfjellet Larsen C for å forhindre alvorlige sammenstøt. Her er en animasjon av hvordan isfjellet ser ut fra undersiden. Video: ESA / AP Vis mer

At is løsner fra Antarktis, er normalt. Men prosessen har trolig skutt fart som følge av den globale oppvarmingen. Vannet på undersiden av isbremmene langs kysten er varmere enn før, noe som bidrar til å løsne nye, store flak.

Bremmene bremser isbreer lenger inne på det antarktiske fastlandet. Hvis breene som bremses av Larsen C glir ut i havet, kan havnivået over hele verden stige med om lag 10 cm.

10 år

Det aller største isfjellet registrert i fri flyt, ble født i mars 2000 fra Ross-isbremmen på østsiden av den antarktiske halvøya. Det var dobbelt så stort – 11 000 kvadratkilometer som den ventende kalven fra Larsen C.

Den fikk det vitenskapelige navnet B15 Antarctic, og eksisterer nå bare i «småbiter», slik det har gått med de fleste gigantisfjellene etter pluss minus 10 års løsrivelse.

To andre isbremmer oppkalt etter hvalfangeren fra Larvik, Larsen A og Larsen B, ble oppløst i biter i henholdsvis 1995 og 2002.

Dagbladet/NTB