Klima:

Gigantisk isfjell kan løsrive seg fra Antarktis

Isfjellet er to ganger større enn New York.

LØSRIVES: Klippesiden av det massive isfjellet B-15A i Antarktis. I 2001 brøt deler av isfjellet seg vekk fra Ross Ice Shelf i Antarktis. I 2004 advarte forskere om at isbolken forstyrret luft- og vannstrømmer som vanligvis bryter opp is i McMurdo Sound, og at disse forstyrrelsene kan lede til massiv pingvindød. Foto: NTB scanpix
LØSRIVES: Klippesiden av det massive isfjellet B-15A i Antarktis. I 2001 brøt deler av isfjellet seg vekk fra Ross Ice Shelf i Antarktis. I 2004 advarte forskere om at isbolken forstyrret luft- og vannstrømmer som vanligvis bryter opp is i McMurdo Sound, og at disse forstyrrelsene kan lede til massiv pingvindød. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En stor rift sprer seg raskt over islandskapet i Antarktis. Nasa har over tid overvåket situasjonen nøye, og med god grunn: Nå er nemlig et gigantisk isfjell i ferd med å løsrive seg fra en ishylle på grunn av riften.

Isfjellet som ventes å knekke er dobbelt så stor som staten New York.

Nasa advarer

Nasa fikk for første gang øye på riften, som ligger på Brunt ishylle, i 2016. Den såkalte «Halloween-riften» sprer seg østover. Et annet sted i Antarktis ligger en annen sprekk og venter. Denne sprekken har vært stabil i 35 år, men nå skal den ifølge The Guardian bevege seg 4 kilometer nordover hvert år.

De to riftene kan møtes allerede om et par uker. Møtet kan føre til at det gigantiske isfjellet løsner. Denne prosessen skjer helt naturlig med ishyller, men Nasa advarer likevel. For endringene som skjer denne gangen er ukjente, og kan føre til at Brunt ishylle blir ustabil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er arkivert, hvis du ønsker å lese denne så må du logge deg inn med en aID konto først.

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer