Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klima:

Gigantisk isfjell kan løsrive seg fra Antarktis

Isfjellet er to ganger større enn New York.

LØSRIVES: Klippesiden av det massive isfjellet B-15A i Antarktis. I 2001 brøt deler av isfjellet seg vekk fra Ross Ice Shelf i Antarktis. I 2004 advarte forskere om at isbolken forstyrret luft- og vannstrømmer som vanligvis bryter opp is i McMurdo Sound, og at disse forstyrrelsene kan lede til massiv pingvindød. Foto: NTB scanpix
LØSRIVES: Klippesiden av det massive isfjellet B-15A i Antarktis. I 2001 brøt deler av isfjellet seg vekk fra Ross Ice Shelf i Antarktis. I 2004 advarte forskere om at isbolken forstyrret luft- og vannstrømmer som vanligvis bryter opp is i McMurdo Sound, og at disse forstyrrelsene kan lede til massiv pingvindød. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor rift sprer seg raskt over islandskapet i Antarktis. Nasa har over tid overvåket situasjonen nøye, og med god grunn: Nå er nemlig et gigantisk isfjell i ferd med å løsrive seg fra en ishylle på grunn av riften.

Isfjellet som ventes å knekke er dobbelt så stor som staten New York.

Nasa advarer

Nasa fikk for første gang øye på riften, som ligger på Brunt ishylle, i 2016. Den såkalte «Halloween-riften» sprer seg østover. Et annet sted i Antarktis ligger en annen sprekk og venter. Denne sprekken har vært stabil i 35 år, men nå skal den ifølge The Guardian bevege seg 4 kilometer nordover hvert år.

De to riftene kan møtes allerede om et par uker. Møtet kan føre til at det gigantiske isfjellet løsner. Denne prosessen skjer helt naturlig med ishyller, men Nasa advarer likevel. For endringene som skjer denne gangen er ukjente, og kan føre til at Brunt ishylle blir ustabil.

– Det sannsynlige framtidige tapet av is på den andre siden av Halloween-riften kan tyde på at mer ustabilitet er sannsynlig, sier Nasas glasiolog Chris Shuman.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Kan påvirke havnivået

Framtida til ishyllene på Antarktis kommer til å ha massiv påvirkning på havnivået i hele verden. Nylige studier fra Storbritannia og USA viser at isen på polen smelter i rekordfart.

– Dette må være en sak som følges opp av myndighetene som har fått vår tillit til å beskytte kystbyene og -samfunnene våre, sa professor Andrew Shepard til The Guardian i sommer.

Hvis ikke verdenssamfunnet jobber for å drastisk redusere klimagasser og begrenser den globale oppvarmingen, advarer forskere i rapporten om at issmeltingen på Antarktis kan føre til at havnivået i verden stiger med mer enn 25 centimeter innen 2070.

Har du fått med deg Dagbladets klimapodkast? Sjekk den ut her!

WHUMPH: Klimaforsker Peter Neff la ut en video på Twitter av lyden som oppstår når man slipper ned isklumper i 90 meter dype borehull i Antarktis. Lyden, som er blitt døpt «whumph», gir forskerne stor tilfredsstillelse. Du kan lese mer om Neffs forskning og arbeidet med å ta iskjerneprøver på forskerens hjemmeside: http://peterneff.weebly.com/ Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!