ENORMT ISFJELL: Dette bildet ble tatt i 2011, før isfjellet brøt fra isbreen Pine Island. Forskere sier slike store isfjell dukker opp fra tid til annen og har ingenting med global oppvarming å gjøre. Foto: AP Photo/NASA/NTB Scanpix.
ENORMT ISFJELL: Dette bildet ble tatt i 2011, før isfjellet brøt fra isbreen Pine Island. Forskere sier slike store isfjell dukker opp fra tid til annen og har ingenting med global oppvarming å gjøre. Foto: AP Photo/NASA/NTB Scanpix.Vis mer

Gigantisk isfjell kan true skipsfart

På størrelse med Singapore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): BBC skriver at britiske forskere har blitt tildelt et nødstipend for å spore et isfjell på størrelse med Singapore som har brutt seg løs fra Pine Island-isbreen i Antarktis.

Det enorme isfjellet risikerer å bevege seg inn i Drakestredet og dermed hindre viktige internasjonale shippinglinjer.

- I løpet av de siste dagene har isfjellet begynt å bevege seg unna isbreen. En kilometer eller to skiller isfjellet og isbreen, sier professor Grant Bigg fra universitetet i Sheffield til BBC.

Bilder tatt den siste tida viser at isfjellet er omtrent 700 kvadratkilometer stort. Det enorme isfjellet brøt fra isbreen Pine Island i juli.

Spore bevegelser Stipendet er på omtrent 500 000 norske kroner og vil sponse et seks måneder langt prosjekt som vil skal forutse isfjellets bevegelser gjennom Sørishavet.

Forskere fra Sheffield og universitetet i Southampton vil bruke data samlet inn fra flere satellitter, blant annet den tyske TerraSAR-X som først varslet om sprekken i isen.

- En del av prosjektet er å prøve og simulere hva vi tror isfjellet vil gjøre, med de vindene som har vært i regionen den siste tida.

Bigg forteller også at laget vil prøve å forutse mulige spor de neste 12 månedene.

Kan bli sendt ut varsler Pine Island blir beskrevet som den lengste og raskest voksende isbreen i Antarktis, med enorme isfjell som bryter seg unna hvert 6-10 år. Forrige hendelser skjedde i 2001 og 2007.

Samtidig som forskerne skal spore bevegelsene til isfjellet, forteller Bigg at det også er planlagt å prøve og forutse banen gjennom Sørishavet.

Hvis isfjellet beveger seg mot eller inn i shippinglinjene vil det bli sendt ut varsler.