Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gigantisk isfjell løsnet i Antarktis

Det løse isfjellet, som veier 315 milliarder tonn og har brukt mer enn 50 år på å løsne, skal ikke være knyttet til klimaendringer.

LØSNET: Isfjellet løsnet fra «Amery» som er en av de tre største ishyllene i Antarktis. Foto: Copernicus data / Sentinel
LØSNET: Isfjellet løsnet fra «Amery» som er en av de tre største ishyllene i Antarktis. Foto: Copernicus data / Sentinel Vis mer

Et gigantisk isfjell på størrelse med London har løsnet fra ishylla «Amery» øst i Antarktis, melder The Guardian.

Det ble fanget opp via satellittbilder, og er den største delen som har løsnet fra Amery på over 50 år.

Isfjellet, som offisielt kalles D-28, er på over 1600 kvadratkilometer og veier 315 milliarder tonn, ifølge den statlige organisasjonen Australian Antarctic Division.

FIRKANTET: Et isfjell NASA oppdaget tidligere i oktober vekker oppsikt på grunn av sin helt spesielle rette og firkantede form. Video: CNN Vis mer

«Løs tann»

Dette er det største kalvingen av ishylla Amery siden midten av 60-tallet, men forskerne holder fast ved at dette ikke har noe med klimaendringer å gjøre.

Isfjellet løsnet nemlig i nærheten av et område som forskerne kaller «Løs tann». De har holdt et øye med området i omtrent 20 år da isen ser ut til å sitte relativt løst.

Helen Amanda Fricker, en professor ved forskningsinstituttet Schripps, opplyser overfor The Guardian at forskere først la merke til en rift på forsiden av ishylla på begynnelsen av 2000-tallet.

- Det er spennende å se at kalvingen endelig har skjedd etter så mange år. Vi visste at det kom til å skje før eller siden, sier hun, ifølge avisa.

De estimerte den gang at en stor del kom til å løsne mellom 2010 og 2015 da det er normalt å se store kalvinger i isen etter rundt 60 eller 70 år.

- Påvirker ikke havnivået

Forskere har studert ishylla siden 60-tallet, og har for tida måleinstrumenter på plass for å vurdere virkningen av smeltevann og bevegelsen til isen.

- Kalvingen kommer ikke til å påvirke havnivået direkte fordi ishylla allerede flyter på samme måte som en iskube i et glass vann, forklarer Ben Galton-Fenzi, en glasiolog ved forskningsinstituttet Australian Antarctic Program.

Det som blir interessant å se, ifølge Galton-Fenzi, er hvorvidt dette tapet av is kommer til å påvirke smeltingen til resten av ishylla, og hvor raskt isen beveger seg over kontinentet etter at fjellet løsnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling