METEORSVERM: 3200 Phaethon er kilden til meteorsvermen Gemenidene, som her er over Southold i USA, desember 2009. Foto: AFP PHOTO/Stan Honda
METEORSVERM: 3200 Phaethon er kilden til meteorsvermen Gemenidene, som her er over Southold i USA, desember 2009. Foto: AFP PHOTO/Stan HondaVis mer

Gigantisk «juleasteroide» på vei mot jorda

Passerer jorda 16. desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En asteroide med en diameter på rundt fem kilometer er på vei mot jorda. 16. desember vil asteroiden 3200 Phaethon passere kloden, så nært at NASA omtaler den som «potensielt farlig», skriver Newsweek.

Nettstedet BGR skriver at asteroiden vil passere jorda med en avstand på nesten 10 millioner kilometer, noe som er nært i en astronomisk sammenheng.

Verdt å følge med på

Det er ikke første gang asteroiden er «så nærme» jorda. I 2007 var den 18 millioner kilometer unna, men ifølge BGR vil det virkelig bli interessant i år 2093.

- 3200 Phaethon vil ikke, så langt vi vet, utgjøre noen fare for mennesker. Men den vi gi astronomer noe å følge med på i 2093 når den passerer jorda med en avstand på rundt 3 millioner kilometer. På grunn av dens størrelse er det et objekt som er verdt å følge nøye med på, skriver nettstedet.

Navn fra gresk myte

Den gigantiske asteroiden ble oppdaget i 1983 og viste seg å være den etterlyste kilden til meteorsvermen Geminidene.

Geminidene ser ut til å komme fra stjernebildet Tvillingene, som betyr Gemini på latin. Svermen ble første gang observert for 150 år siden og skyldes partikler fra det asteroideliknende objektet 3200 Phaethon, skriver NTB.

Asteroiden fikk navnet 3200 Phaethon etter den greske myten om Faeton, sønn av solguden Helios. Den fikk navnet på grunn av sin nære tilnærming til sola.

- Man tror det er en stein, eller en asteroide. Men det kan også være en utdødd komet som bare har steinkjernen igjen. I den er det fremdeles mange støvpartikler igjen, og det er disse som lager de fantastiske stjerneskuddene. Noen av dem har en fart på opptil 250 000 kilometer i timen. De lyser sterkt fordi de bremses kraftig når de treffer atmosfæren, har Pål Brekke i norsk romsenter tidligere forklart Dagbladet.