Regjeringsplattformen:

- Gigantisk løftebrudd

Ullevål sykehus legges ned. Det får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere kraftig.

SKUFFET: Rødts partileder Bjørnar Moxnes er skuffet over den nye regjeringens plan for Ullevål sykehus. Video: Jostein Sletten. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDAL/OSLO (Dagbladet): Den nye regjeringen vil ikke redde Ullevål sykehus. Endringene i Oslos sykehusstruktur skal gjennomføres i henhold til vedtatte planer, heter det i Hurdalsplattformen som ble presentert for pressen i dag.

Det innebærer nedlegging av Ullevål og nye store sykehus på Gaustad og Aker.

SKUFFET: Rødts partileder Bjørnar Moxnes er skuffet over den nye regjeringens plan for Ullevål sykehus. Video: Jostein Sletten. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier samtidig i plattformen at Aker skal bli lokalsykehus for hele Groruddalen så raskt som mulig.

PRESENTERTE PLATTFORMEN: Onsdag la Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fram regjeringsplattformen. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESENTERTE PLATTFORMEN: Onsdag la Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fram regjeringsplattformen. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Veldig alvorlig

Nyheten gjør Rødt-leder Bjørnar Moxnes rasende:

- Dette er et gigantisk løftebrudd fra Senterpartiet, som jo brukte Dagbladet til å stille ultimatum på denne saken. De sa de ikke kunne sitte i en regjering som legger ned Ullevål sykehus. Dette er veldig alvorlig for sykehustilbudet til folk i Oslo og hele Østlandet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- Vi gir ikke opp denne kampen, men det må være veldig bittert for alle som har stolt på Senterpartiet de siste månedene, legger han til.

Regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer, heter det i planen.

HURDALSPLATTFORMEN: Den 80 sider lange regjeringsplattformen har fått navn etter stedet den er forhandlet fram. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
HURDALSPLATTFORMEN: Den 80 sider lange regjeringsplattformen har fått navn etter stedet den er forhandlet fram. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Spark mot Bøhler

Også Hallstein Bjercke i Oslo Venstre rister på hodet om nyheten om Ullevål sykehus.

- Det er tydelig at Jan Bøhler har like lite innflytelse i Senterpartiet som han hadde i Ap.

- Senterpartiet har sviktet på deres viktigste valgløfte for Oslo, allerede før de har gått på. Vi i bystyret får ingen drahjelp fra staten i å stanse de upopulære Gaustad-planene. Denne saken måtte vinnes i forhandlingene, og når Ullevål nå ikke er sikret betyr det i praksis at regjeringen ikke er villige til å stanse planene til Helse sør-øst.

- Ekstremt skuffende

- Jeg er utrolig sint og forbannet. Dette var ekstremt skuffende.

Det sier leder for aksjonsgruppa «Redd Ullevål sykehus», Lene Haug, til Dagbladet etter det onsdag ettermiddag ble klart at den nye regjeringen ikke vil redde Ullevål sykehus.

Hun håper at SV nå stiller ultimatum.

- Dette må stoppes. Hvis dette blir en realitet har jeg mistet tiltroen til den nye regjeringen.

Hauge forteller videre at hun meldte seg inn i Senterpartiet, hovedsakelig fordi hun er opptatt av helsepolitikk og at sykehuset skulle reddes.

- Hvis dette vedtaket blir stående vil det ha store konsekvenser for helsetjenesten i hele landet. Det er en katastrofe, hevder hun.

Aksjonsgruppa har likevel ikke gitt opp kampen.

- Nå må vi finne ut hvordan vi skal kjempe videre.

SKUFFENDE: Leder for «Redd Ullevål sykehus», Lene Haug, er skuffet over avgjørelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFENDE: Leder for «Redd Ullevål sykehus», Lene Haug, er skuffet over avgjørelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Har gitt og tatt

- Du sa i valgkampen at du ville bruke stor kraft for å få Jonas til å forstå at Ullevål sykehus måtte reddes. Det har du åpenbart ikke klart. Hva betyr det for Ullevål sykehus og hva vil du si til alle de som trodde at du ville være en garantist for Ullevål sykehus? spør Dagbladets journalist Trygve Slagsvold Vedum på Hurdal.

- At Sp og Ap har hatt ulike syn på Ullevål sykehus. Det er et faktum. Vi la fram våre argumenter og mente vi hadde gode argumenter for en annen løsning enn det som har blitt valgt. Også hadde Ap et annet standpunkt og til slutt ble det konkludert sånn. Vi hadde primært et annet ståsted enn det som ble konkludert. Så var vi opptatt av at vi skulle få opp tydelige formuleringer rundt Aker sykehus, for å klare å få fortgang og framdrift, at det skulle være et godt lokalsykehus for Groruddalen og Oslo øst, og den delen av det punktet er jeg veldig fornøyd med. Vi har gitt og tatt, og der landet vi, svarer Vedum.

HURDALSPLATTFORMEN: Adminstrende direktør ved OUS Bjørn Atle Bjørnseth mener regjeringen har gjort en god beslutning. Video: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

- Trenger sykehusbygg

Administrerende direktør ved OUS Bjørn Atle Bjørnseth er fornøyd med endringene i Oslos sykehusstruktur

- Dette gir oss muligheten til å ta videre de planene for å lage nye sykehus i Oslo videre.

Bjørnseth understreker regjeringen har tatt en viktig beslutning.

- Det er utrolig viktig for Oslo, for innbyggere, for pasienter og for ansatte at vi kommer igang og kan videreføre de planene som er lagt. Oslo trenger nye sykehusbygg. Det her er en organisasjon som gir helsetjenester ikke bare til Oslos befolkining, men til hele regionen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer