MILJØKATASTROFE:  Oljeriggen Deepwater Horizon fotografert 21. april, før den synker. FOTO: U.S. COAST GUARD/REUTERS/SCANPIX.
MILJØKATASTROFE: Oljeriggen Deepwater Horizon fotografert 21. april, før den synker. FOTO: U.S. COAST GUARD/REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Gigantisk oljeflak 33 kilometer fra land

Større enn delstat i USA. Vurderer å sette fyr på oljen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA trues av det som kan bli en av tidenes verste oljekatastrofer dersom man ikke lykkes med å stanse utslippene fra den havarerte oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

Det konstaterer kontreadmiral Mary Landry som leder den amerikanske kystvaktens forsøk på å holde utslippene fra Deepwater Horizon under kontroll.

- Jeg sier det som det er: BPs forsøk på å stanse utslippene har ikke lykkes, sier Landry.

Deepwater Horizon eies av selskapet Transocean og var utleid til den britiske oljegiganten BP da ulykken skjedde.

Sank etter eksplosjon

Plattformen sank i forrige uke, to dager etter at det brøt ut brann som følge av en eksplosjon om bord. Elleve oljearbeidere omkom i ulykken.

Den amerikanske kystvakten opplyser at det nå lekker i underkant av 200.000 liter råolje daglig fra oljebrønnen på 1.500 meters dyp, 64 kilometer sør for utløpet av elva Mississippi.

BP har fire ubemannede ubåter i sving rundt havaristen, men forsøkene på å stanse lekkasjen har ennå ikke lykkes.

Gigantisk oljeflak

Et gigantisk oljeflak som er større enn delstaten West Virginia ligger nå 33 kilometer fra kysten, og amerikanske myndigheter vurderer fortløpende å sette fyr på oljen før den når land.

Ifølge meteorologene kan det ventes pålandsvind de neste dagene, og oljeflaket kan derfor nå den økologisk sårbare kysten alt til helgen.

Det viktigste kystområdet i USA for skalldyr ligger her.

- Vinden vil bevege oljeflaket nord-nordvestover. Det kan nå land sørøst i Louisiana først, og deretter true strendene i Mississippi, Alabama og Florida, sier seniormeteorolog Dan Kottlowski i AccuWeather.

Uker og måneder

Selv om oljeflaket som nå nærmer seg land er gigantisk, kan det ennå ikke måle seg med utslippet fra tankskipet Exxon Valdez i 1989.

50 millioner liter olje lekket ut i havet da tankskipet gikk på grunn i Prince William-sundet i Alaska.

Frykten er at det skal gå uker og måneder før lekkasjen fra oljebrønnen i Mexicogolfen er tettet.

BP skal i første omgang plassere gigantiske skåler over brønnen, i et forsøk på å fange opp oljen før den når overflaten. Disse vil først være på plass i løpet av to til fire uker.

Samtidig må det bores en ny brønn inn i den gamle for å stanse utslippene permanent, og dette arbeidet kan ta måneder.

(NTB-AFP-Reuters).