Gigantisk opprører-jakt i Bagdad

Irakiske styrker er i ferd med å stenge av hele Bagdad i jakten på voldelige opprørere. 40.000 mann deltar. De blir støttet av ytterligere 10.000 amerikanske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjon Lyn startet søndag og er den største militæroperasjonen i Irak siden Saddam Husseins fall, ifølge Reuters.

De 50.000 soldatene skal stenge av de viktigste innfartsårene til den irakiske hovedstaden og finkjemme byen nabolag for nabolag i jakten på utenlandske militsmenn og irakisk gerilja.

Operasjonen blir iverksatt etter en bølge av svært ødeleggende selvmordsbomber og bakholdsangrep av opprørere. Bare i løpet av månedene som er gått siden den sjialedete regjeringen ble innsatt, er rundt 700 mennesker blitt drept.

70 amerikanske soldater er blitt drept i samme periode.

Presset av USA

– Operasjonen startet i dag. Styrkene skal blokkere innfartsveier til Bagdad for å forhindre terrorister i å utføre sine handlinger i hovedstaden. Dette er en aksjon mot terrorismens infrastruktur, sa en talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet i dag.

Den irakiske regjeringen har kommet under sterkt press fra Washington om å sette i gang det avgjørende svaret på opprørernes angrep og å gjenopprette publikums tillit.

For hvert angrep mot okkupasjonsmakten og den amerikanskstøttede myndighetene blir den tilliten stadig mer tynnslitt.

Foto: Scanpix/AP
Foto: Scanpix/AP Vis mer

Flere angrep

Senest samme søndag tok en selvmordsbomber med seg to irakere i døden, da han sprengte seg selv og bilen han kjørte i lufta i byen Tuz Khurmatu sør for Kirkuk.

Øyenvitner hevder at også amerikanske soldater ble ofre for selvmordsbomberen.

I Bagdad eksploderte en bombe ved et kontrollpunkt nær oljedepartementet. To irakere døde i angrepet, mens en britisk soldat døde da opprørere angrep ham i bydelen Amara sør i Bagdad.

– Hendelsen blir etterforsket, men den ser ut til å være resultatet av en eksplosjon, sa en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet.

(ANB)