Gigantisk ras smadret riksvei

Et stort steinras sperrer nå riksvei 7 mellom Bromma og Nesbyen i Hallingdal. Lynrask reaksjon av en bilist hindret at noen ble drept av de gigantiske steinene som er på størrelse med små hytter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raset skjedde like etter klokken 11.00 i formiddag. Store blokker har løsnet omlag 200 meter opp i fjellsiden.

- Det er utrolig flaks at ingen kom til skade i raset, sier lensmannsførstebetjent Roy Riksvold til Dagbladet: på nettet.

Raset er omtrent 40 meter bredt og det raserte riksveien mellom Oslo og Bergen. Vanligvis er det mye trafikk på strekningen på denne tiden av året. Men ettersom det er midt i uken og ikke helg var det noe mindre trafikk. Dermed unngikk trolig en katastrofe.

Reddet livet

De største steinene er omlag 40 kubikkmeter store, eller på størrelsen med små hytter, i følge Riksvold.

En bil var i området da raset gikk. Sjåføren har fortalt at han så en stein ligge i veibanen. Han stanset og så opp fjellsiden. Da fikk bilisten øye på undersiden av en enorm stein som var på vei mot bilen hans. Han satt bilen i revesj, og rygget vekk.

- Steinen ville garantert ha truffet bilen eller deler av den, hadde ikke sjåføren reagert så raskt, sier Krigsvold.

Stengt til i morgen

Det har gått noen små ras i området tidligere, men ikke så stort som det i dag. Raset har blant annet revet med seg en høyspentledning og deler av veien. Politiet regner med at veien er ryddet til i morgen kveld. I tillegg må veivesenet reparere deler av veien før den blir kjørbar, og fjellsiden må sikres mot ytterligere ras.

Det er skiltet omkjøring forbi rasstedet. Politiet råder bilister som kommer sørfra til å ta av til riksvei 40 eller E-16. Reisende fra Bergen kan ta av ved Geilo og inn på riksvei 40 eller Gol på E-16.