Klima:

- Gigantisk rødt flagg

Den viktigste elva i den sørvestlige delen av USA tørker ut. Myndighetene erklærer nå den første offisielle vannmangelen for elva noensinne.

SYNKER: Lake Mead, som er det største menneskeskapte vannreservoaret i USA, og som får vannet sitt fra Coloradoelva, sank nettopp til sitt laveste nivå siden 1930-tallet. Foto: Satellite Image 2021 Maxar Technologies via AP
SYNKER: Lake Mead, som er det største menneskeskapte vannreservoaret i USA, og som får vannet sitt fra Coloradoelva, sank nettopp til sitt laveste nivå siden 1930-tallet. Foto: Satellite Image 2021 Maxar Technologies via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag leverer Colorado-elva vann til 40 millioner mennesker i sju stater vest i USA, i tillegg til Mexico. Vannsystemet vanner også mer en fem millioner dekar med dyrket mark i området.

Elva står for hele 90 prosent av vannforsyningen til Las Vegas, 82 prosent i Tucson og rundt 66 prosent i San Diego.

Det har lenge vært kjent at elva er plaget av overforbruk, men de siste to tiåra har etterspørselen etter vannet ofte overgått tilførselen.

35 prosent igjen

Lake Mead, som er det største menneskeskapte reservoaret i USA, og som får vannet sitt fra Coloradoelva, sank nettopp til sitt laveste nivå siden 1930-tallet.

Siden januar 2000 har vannstanden falt med mer enn 44 meter, og innsjøen er nå bare 35 prosent full.

Bønder, forskere, vannforvaltere og beslutningstakere i den sørvestlige delen av USA blir mer om mer skremt av krisen som utspiller seg, ifølge CNN.

- Vi er på ukjent territorium, sier Jeff Lukas, en uavhengig konsulent og tidligere forsker ved University of Colorado i Boulder, ifølge CNN.

Elvas nest største reservoar, Lake Powell, har nå 32 prosent kapasitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer