Gigantisk seier for Obama

Amerikansk høyesterett har vurdert om Obamas største prestisjeprosjekt strider mot grunnloven.

NERVEPIRRENDE: President Barack Obama har ventet i flere måneder på beslutningen fra Høyesterett om hans mest prestisjetunge lov strider mot grunnloven. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
NERVEPIRRENDE: President Barack Obama har ventet i flere måneder på beslutningen fra Høyesterett om hans mest prestisjetunge lov strider mot grunnloven. Foto: AFP PHOTO/Jewel SamadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Både president Barack Obama, hans republikanske utfordrer Mitt Romney og hele det politiske USA ventet i intens spenning på beslutningen fra Høyesterett. 

Retten konkluderte klokka 10 amerikansk tid med at Obamas helsereform, som pålegger alle å kjøpe helseforsikring, er i tråd med grunnloven. Det er en enorm seier for presidenten, hans prestisjeprosjekt og demokratene.

Enormt press For to år siden undertegnet Obama den store helsereformen. Den skulle sørge for at alle - også de 30 millionene som står utenfor i dag - skal ha en helseforsikring og dermed få tilgang til rimeligere helsetjenester.

Det utløste voldsomme protester fra høyresiden, som mener loven innebærer utidige inngrep i enkeltindividets frihet. Til slutt havnet hele saken i Høyesterett.

I slutten av mars hørte høyesterett argumenter både fra Obamas advokater og fra motparten som besto av 26 repulikanske delstater som hevder at refomen er grunnlovsstridig fordi den tvinger folk til å delta i forsikringssystemet.

Høyesterettsjustitiarius, John Roberts, og de andre åtte høyesterettsdommerne har vært under et enormt press. Enhver konklusjon kan bli kritisert for å være politisk og dermed skade rettens uavhengighet. Beslutningen i dag skal ha delt retten i et flertall på fem og et mindretall på fire. Roberts er en konservativ dommer som ble utnevnt av president George W. Bush, men det var likevel han som sluttet seg til de fire høyesterettsdommerne som omtales som liberale og sørget dermed for Obamas seier.

Avgjørende i valgkampen Mellom 400 og 500 personer hadde presset seg sammen i Høyesteretts lokaler i Washington D.C. for det som blir beskrevet som et historisk øyeblikk. Radio og TV har direktesendinger, og medier omtaler saken som en av de viktigste Høyesterett har vurdert på mange år. Utenfor er både tilhengere og motstandere samlet.

Høyesterett kan med sin beslutning ha stor innflytelse på valgkampen. Obama skal ha samlet visepresident Joe Biden og sine viktigste rådgivere i Det hvite hus for å vurdere Høyesteretts avgjørelse.

PROTEST 1: En kvinne utenfor Høyesterett mener Obamas helsereform, Obamacare, er grunnlovsstridig. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
PROTEST 1: En kvinne utenfor Høyesterett mener Obamas helsereform, Obamacare, er grunnlovsstridig. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP Vis mer

Dersom Høyesterett kommer til at hele eller deler av loven er i strid med grunnloven, vil det være en gedigen ydmykelse for Obama. En rekke kommentatorer spår at presidenten i så fall vil angripe de konservative dommerne i Høyesterett. Det hvite hus har varslet at presidenten vil kommentere saken seinere i dag.

Mitt Romney vil trolig forsøke å utnytte saken til sin fordel uavhengig av hva Høyesterett kommer til.

- Dersom loven blir kjent ugyldig, har Obama kastet bort de første tre og et halvt åra i Det hvite hus på noe som ikke har hjulpet det amerikanske folk. Dersom loven blir opprettholdt, må vi få en president - og jeg er ham - som kan bli kvitt Obamacare (helsereformen journ.anm). Vi kommer til å stoppe den på dag én, sier Romney, ifølge AP.

Tre muligheter Høyesterett hadde i hovdesak tre mulige beslutninger å ta. De kunne komme til at reformen i sin helhet er i tråd med grunnloven, de kunne beslutte at hele loven er grunnlovsstridig og dermed ugyldig, eller de kunne konkludere med at  deler av loven strider mot grunnloven.

En fersk meningsmåling fra CNN viser at 51 prosent av amerikanerne er negative til loven, men samtidig viser ferske målinger at deler av reformen har veldig stor støtte.

82 prosent mener det er riktig at personer som har sykdommer fra før, ikke kan nektes forsikring. 61 prosent støtter regelen om at barn skal dekkes av foreldrenes forsikring til de er 26 år gamle. 72 prosent støtter at bedrifter med mer enn 50 ansatte skal dekke de ansattes helseforsikring.

Protest 2: Tilhengere av Obamas helsereform stilte seg også opp foran Høyesterett. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
Protest 2: Tilhengere av Obamas helsereform stilte seg også opp foran Høyesterett. Foto: AP Photo/Charles Dharapak Vis mer