Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gigantisk svart hull forbløffer forskere

Det svarte hullet er dobbelt så stort som forskere trodde var mulig.

FOR STORT: Det svarte hullet er så stort at det, teoretisk sett, ikke skulle eksistert. Noe det altså gjør. Dette er en datanimert fremstilling av det svarte hullet LB-1. Foto: Zuma Press / NTB scanpix
FOR STORT: Det svarte hullet er så stort at det, teoretisk sett, ikke skulle eksistert. Noe det altså gjør. Dette er en datanimert fremstilling av det svarte hullet LB-1. Foto: Zuma Press / NTB scanpix Vis mer

Det nyoppdagede svarte hullet omtales av eksperter som et «monster» og er så stort at det, i alle fall i teorien, ikke skulle ha eksistert, skriver CNN.

Det svarte hullet som nå har fått forskere til å klø seg i hodet omtales som LB-1, og er av typen som oppstår etter at en stjerne har dødd, kollapset og eksplodert.

SORT HULL: Forskere og astronomer har i over 20 år fulgt med på et svart hull ved navn Sagittarius A, som er lokalisert i midten av Melkeveien. Nå har de oppdaget noe de aldri har sett før. Foto: NASA Vis mer

For stort

Det som gjør forskerne så forundret er at det svarte hullet har en masse på over 70 ganger mer enn vår egen sol, ifølge en pressemelding fra det kinesiske vitenskapsakademiet.

Forskere har inntil nylig trodd at denne typen svarte hull ikke ha mer enn 20 ganger så mye masse som sola. Årsaken til det er at når stjerner dør så mister de mesteparten av massen i eksplosjoner som støter fra seg masse og gass.

- Svarte hull med en sånn masse burde ikke eksistere i vår galakse, ifølge våre nåværende modeller om stjernenes evolusjon. LB-1 er dobbelt så stort som vi trodde var mulig. Nå må teoretikere ta utfordringen med å forklare hvordan det ble til, sier Liu Jifeng, leder for forskningslaget som gjorde oppdagelsen.

- Ingen har noen gang sett denne typen svart hull med 70 ganger solas masse. Dette er første gangen, sier Joel Bergman, en av forskerne bak studiene, til Washington Post.

Det svarte hullet befinner seg 15 000 lysår unna jorda.

- Er det vanlig?

Spørsmålet forskerne nå må svare på er altså hvordan LB-1 ble så stort. Kineserne har noen forslag.

Ifølge forskningsrapporten kan det tenkes at det svarte hullet ble så stort fordi det ikke ble til som følge av bare én døende stjerne, men at det potensielt er to svarte hull som går i bane rundt hverandre.

En annen mulighet er at det svarte hullet har blitt til ved hjelp av en spesiell type supernova. Det er når en supernova, som er den siste fasen til en eksploderende stjerne, skyter ut masse under eksplosjonen, som så faller tilbake på supernovaen, og så skaper et svart hull.

Denne teorien er fysisk mulig, men forskere har aldri lyktes i å bevise eller observere det.

Dersom det er slik LB-1 ble til, så kan vi ha «direkte bevis på denne prosessen» for første gang, ifølge studien.

- Er dette objektet ekstremt uvanlig? Eller er det mer vanlig enn vi tror? Hvis vi ser på 20 svarte hull og finner to eller tre av disse, så ville det være utrolig. Det ville endret ideen om hvordan store stjerner utvikler seg og dør, sier Bregman.

Finne større svarte hull

Selv om det svarte hullet er enormt, er det ikke det største som finnes. For det finnes to typer svarte hull: De som skapes når stjerner kollapser, og så har du også det som omtales som supermassive svarte hull.

De befinner seg trolig i sentrum av alle galakser, inkludert Melkeveien, og kan ha en masse fra en million til flere milliarder ganger større enn sola.

Hvordan disse blir til er det strengt tatt ingen som vet med sikkerhet, selv om det kan tenkes at de er resultatet av at svarte hull, de som er et resultatet av stjerners død, smelter sammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media