Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gigantisk svik mot studentene

Studenter og elever raser mot regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet for 2002. Regjeringen vil ikke øke stipendandelen, og foreslår å fjerne den innførte skolebokordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Per-Kristian Foss la klokka 10 i dag fram Bondevik-regjeringens forslag til endringer i budsjettet for 2002. Da ble det klart at Bondevik og hans ministre ikke vil sette opp stipendandelen for studenter i høyere utdanning fra 30 til 40 prosent.

Regjeringen vil beholde dagens stipendandel, men gradvis trappe opp andelen avhengig av studieprogresjon.

- Dette er helt klart en måte å lure seg unna løftene sine på, sier velferdsansvarlig i Norsk Studentunion (NSU), Dag Harlem Stenersen, til Dagbladet.no.

Oppgitte

NSU kaller samarbeidsregjeringens forslag for et gigantisk løftebrudd, etter at de skal ha fått helt klare signaler fra regjeringen om at stipendandelen skulle opp til 40 prosent.

- Vi i Norsk Studentunion er oppgitt. Vi er svært negative til at samarbeidsregjeringen ikke går inn for å øke stipendandelen til 40 prosent, slik alle regjeringspartiene har lovet. Venstre har til og med lovet å sette den opp til 50 prosent, sier Dag Harlem Stenersen.

NSU vektlegger at regjeringspartiene både i forbindelse med kvalitetsreformen i juni, samt gjennom valgkampen, lovet å øke stipendandelen til 40 prosent. Dette utgjør omtrent 400 millioner kroner.

- Bondevik-regjeringen er mer opptatt av å gi skattelettelser og bevilgninger til grunnskolen, enn til å satse på studentene. Vi føler vi finansierer andres skattelettelser.

- Færre studenter

Ifølge Harlem Stenersen vil regjeringens løftebrudd føre til at svært mange studenter får en knappere hverdag og større gjeldsbyrde. Flere må jobbe ved siden av studiene, noe NSU mener slår beina under målsetningen om flere fulltidsstudenter i Norge.

- I verste fall vil det føre til at færre begynner på høyere studier, fordi det rett og slett ikke lønner seg, sier NSUs velferdsansvarlige. Studentorganisasjonen vil nå legge press på Stortinget for å hindre at budsjettforslaget går gjennom.

I dag er stipendandelen for studenter på 30 prosent. Arbeiderparti-regjeringen og daværende utdanningsminister Trond Giske foreslo en økning i andelen til 40 prosent i statsbudsjettet for 2002. Det er denne økningen Bondevik-regjeringen har gått imot.

Sinte elever

Under presentasjonen gjorde Foss det også klart at regjeringen foreslår å fjerne den innførte skolebokordningen.

- Dette er et direkte svik mot oss elever, sier leder Jan Fredrik Stoveland i Elevorganisasjonen til NTB.

Organisasjonen er rasende etter at regjeringen nå vil fjerne skolebokordningen, uten å erstatte den med en stipendordning slik det ble lovet i Sem-erklæringen.

- Det er andre gang skole har vært et av hovedsatsingsområdene i valgkampen, men der vi ser at politikerne ikke holder ord når det kommer til budsjettbehandlingen, sier Stoveland.

PENGER, PENGER, PENGER... Det var penger det dreide seg om da Foss la fram regjeringens budsjettforslag for 2002. Studentene er ikke fornøyde med det de får, og hevder Bondevik og hans ministre har begått et gigantisk løftbrudd.
Hele Norges coronakart