GIGANTBESLAG: Rundt 1000 våpen er beslaglagt av politiet i Hønefoss. Foto: Politiet
GIGANTBESLAG: Rundt 1000 våpen er beslaglagt av politiet i Hønefoss. Foto: PolitietVis mer

Politiet beslagla 1000 våpen

Gigantisk våpenbeslag på Ringerike: - Har samlet på våpen. Oppbevaringen har ikke vært etter boka

Forsvarerne hevder de hovedsiktede er våpensamlere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk Sør-Øst politidistrikt ut med en pressemelding hvor det framkommer at politiet har beslaglagt i underkant av 1000 våpen hos mellom 15 og 20 personer.

Hos to av personene er det gjort beslag av mellom 500 og 600 våpen.

Disse to har vært varetektsfengslet i perioden april til august 2016, og er siktet for overtredelse av straffeloven § 191, som omhandler grov befatning med våpen. Bestemmelsen har en strafferamme på 6 års fengsel.

Dagbladet har snakket med forsvarerne til de to hovedsiktede som beskrives som godt voskne menn.

- Våpensamlere

- Min klient kommer fra et helt ordentlig miljø. Han har hatt en våpeninteresse siden barne- og ungdomsåra, og har overhodet ikke tilknytning til noe kriminelt miljø, sier advokat Ole Petter Drevland som forsvarer den ene hovedsiktede.

Drevland forteller at siktede, som er i 60-åra, har drevet kjøp og salg av våpen i en årrekke.

- Det har tatt overhånd, og han har fått problemer med å ivareta kravene til oppbevaring og plombering, sier Drevland.

Forsvareren mener saken har båret preg av mistenkeliggjøring fra politiets side.

- Det finnes overhodet ikke holdepunkter for at min klient har tilknytning til noe kriminelt miljø, understreker Drevland.

Advokat Sverre Olav Simonsen forsvarer den andre av de hovedsiktede.

- Min klient har samlet på våpen. Han har fått problemer med at oppbevaringen ikke har vært etter boka. Han tilhører på ingen måte noe belastet miljø, sier Simonsen.

Forsvareren ønsker ikke si noe mer, da hans klient har uttrykt at han ikke ønsker å uttale seg.

- En rekke siktede

Politiet i Hønefoss har de siste månedene avdekket flere saker knyttet til alvorlig brudd på våpenlovgivningen i form av ulovlig oppbevaring, omsetning, håndtering, tilvirkning og innførsel av våpen, skriver Sør-Øst politidistrikt i pressemeldingen de kom med tidligere i dag.

Politiet ser svært alvorlig på denne saken.

Etterforskingen har pågått siden begynnelsen av 2016, og den har avdekket flere saker knyttet til alvorlige brudd på våpenlovningen.

- Politiet har som en følge av etterforskningen så langt siktet en rekke personer. To personer har vært varetektsfengslet fra april til august i saken, sier politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt.

Det er totalt beslaglagt i underkant av 1000 våpen av ulik type og karakter, hos mellom 15 og 20 personer.

Tunge automatvåpen

Det dreier seg om alt fra tunge automatvåpen til pistoler og revolvere.

Saken involverer personer både fra regionen og fra landet for øvrig, opplyser politiet.

Både personer som er kjent for politiet fra tidligere og personer som ikke er kjent for politiet er involvert.

Saken viser også forgreninger til flere ulike miljøer, skriver politiet.

- Dette er en alvorlig sak som involverer et stort antall mennesker. Beslagene er så store at det viser at håndteringen og oppbevaringen har et særdeles stort omfang. Som en følge av saken og godt politiarbeid er det rullet opp saker flere steder i landet. Dette er en svært alvorlig sak og det er svært viktig for politiet å finne opphavet til de ulike våpnene og våpendelene, sier Aasen.

- Farlig

Politiet ønsker ikke å kommentere detaljer i saken av hensyn til etterforskningen som nå er i en av avsluttende fase.

- Etterforskningen har tatt tid, og det har vært svært mye krevende analysearbeid knyttet til våpenbeslagene, sier etterforskningsleder politioverbetjent Geir Hermansen i pressemeldingen.

AUTOMATVÅPEN: Flere personer er siktet etter at politiet i Hønefoss har gjort gigantiske våpenbeslag. Foto: Politiet
AUTOMATVÅPEN: Flere personer er siktet etter at politiet i Hønefoss har gjort gigantiske våpenbeslag. Foto: Politiet Vis mer

Beslagene består både av funksjonsdyktige våpen og våpen som lett kan gjøres funksjonsdyktig.

- Det betyr at det er potensielt svært farlig om våpnene havner i gale hender, sier Hermansen. Saken er stor i nasjonal sammenheng, og er en av største som er rullet opp i nyere tid, mener Hermansen.

- Ønsker ikke skape frykt

Politiadvokat Hans-Petter Aasen sier til Dagbladet at han av hensyn til etterforskningen ikke ønsker å kommentere forsvarernes påstand om at de to hovedsiktede ikke har tilknytning til noe kriminelt miljø.

- Vi ønsker ikke å skape en fryktsituasjon. Det foreligger ikke opplysninger om at våpnene skulle brukes i en straffbar handling i nær tidshorisont, understreker politiadvokaten.

Aasen betegner beslaget som enestående stort i nasjonal sammenheng, og opplyser om at politiet har grunn til å tro at siktede har bedrevet omsetning, innførsel og tilvirkning av våpen.

- De to hovedsiktede har sittet i varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse, knyttet opp til at det er gjort store våpenbeslag hos dem. Utover det, er alle 15-20 personer det er beslaglagt våpen hos siktet i saken, sier Aasen til Dagbladet.