Gigantiske, mystiske bobler funnet i Melkeveien

Er 50 000 lysår lang - men likevel ikke kjent før nå.

ENORME: De nye gammastråleboblene er til sammen 50 000 lysår lange - omkring halvparten av Melkeveiens diameter. Foto: NASA's Goddard Space Flight Center
ENORME: De nye gammastråleboblene er til sammen 50 000 lysår lange - omkring halvparten av Melkeveiens diameter. Foto: NASA's Goddard Space Flight CenterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er aldri tidligere observert. Hvorfor kan ikke NASA gi et godt svar på, for de to gigantiske boblene som nå er avdekket i Melkeveien er hver 25 000 lysår lange.

NASA opplyser at det er Fermi-teleskopet som har avdekket boblene, og funnet ble presentert på en pressekonferanse i Washington i går norsk tid.

- Wow! Gammastrålestrukturen ble avdekket ved å behandle informasjon fra Fermi-teleskopet med opptil ti milliarder elektronvolts styrke.

- Min første reaksjon da jeg så dem var «wow!», sier astronom David Spergel ved Princeton University

Spergel mener funnet maner til videre graving for å forstå hittil ukjente prosesser i Melkeveien.

Boblene kommer av en galaktisk gammastråletåke, som ifølge oppdager Doug Finkbeiner har oppstått etter at hurtig forflyttbare partikler møtte gass.

En interaksjon mellom gass, lys og partikler som reiser nært lyshastigheten har så langt holdt strukturene skjult - fram til Finkbeiner og hans NASA-team lykkes i å avdekke de to kjempeboblene.

Spennende Han mener boblene har skarpe kanter, og at dette tyder på at de stammer fra én enkelt, gigantisk energiutladning - tilsvarende omkring 100 000 supernovaer.

Han får støtte av Simona Murgia, forsker ved SLAC-laboratoriet ved Stanford University og medlem av teamet bak Fermi-teleskopet, som sier til Nature.com at Finkbeiner har gjennomført «en god analyse» av funnet.

- Dette er veldig spennende, legger Murgia til.

Én hypotese er at en stjerneformasjon i sentrum av boblene har produsert kortlevde, massive stjerner som så har eksplodert og utløst store mengder gass og støv over flere millioner år. Alternativt kan svarte hull i sentrum av galaksen ha skutt ut en strøm av partikler i løpet av en kortere tidsperiode - 10- til 100 000 år.

Fermi Gamma-ray Space Telescope er et romteleskop som ble skutt opp 11. juni 2008 fra Cape Canaveral, etter ti års planlegging og konstruksjon. Teleskopet skal utforske det øverste frekvensområdet av det elektromagnetiske spekteret.

HITTIL UKJENT: Det var Fermi-prosjektet som avdekket boblen. Gammastrålestrukturen ble avdekket ved å behandle Fermi-data med en energi på opptil ti milliarder elektronvolts styrke. Foto: NASA/DOE/Fermi LAT/D. Finkbeiner et al.
HITTIL UKJENT: Det var Fermi-prosjektet som avdekket boblen. Gammastrålestrukturen ble avdekket ved å behandle Fermi-data med en energi på opptil ti milliarder elektronvolts styrke. Foto: NASA/DOE/Fermi LAT/D. Finkbeiner et al. Vis mer