Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
TUNGT BEVÆPNET: Stridskledde kartellmedlemmer poserer med våpen langs en lang konvoi med kjøretøyer. Video: Youtube. Reporter: Celina Morken Vis mer

Gigantkartell viser muskler

Et av Mexicos største karteller har lagt ut en video som viser det som bare kan beskrives som en hær. Formålet er å vise hvem som egentlig styrer Mexico, sier føderal agent.

Kartellet Cartel de Jalisco Nueva Generacion (CJNG) er blant de største og mektigste i Mexico.

Nå har kartellet lagt ut en over to minutter lang video av tungt bevæpnede soldater som tilsynelatende er klare for strid.

Videoen dukket opp i sosiale medier samme dag som Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador besøkte delstatene hvor kartellet står sterkest; Guanajuato, Jalisco og Colima. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- De sender en tydelig beskjed om at det i bunn og grunn er de som styrer Mexico, ikke Lopez Obrador, sier Mike Vigil, tidligere sjef for internasjonale operasjoner i det føderale narkotikapolitiet DEA i USA.

- Bare Menchos folk

I videoen hører man soldatene rope «bare Menchos folk», som er en referanse til kartellets sjef Nemesio «El Mencho» Oseguera Cervantes.

«El Mencho» er en av verdens mest ettersøkte mennesker, og både Mexico og USA har utlovet enorme dusører for informasjon som fører til hans pågripelse.

Under «El Menchos» ledelse har CJNG vokst seg store, og kniver nå med «El Chapos» kartell Sinaloa om å være størst i Mexico. Ifølge Washington Post har kartellet drept dommere, politikere, flere titalls politifolk, og flere tusen sivile.

Ifølge avisa har kartellet også på et tidspunkt skutt ned et militærhelikopter.

- Klemmer, ikke kuler

President Lopez Obrador har valgt en annen tilnærming til å løse landets enorme voldsproblemer enn tidligere presidenter.

Der hans forgjengere har gått til full krig mot kartellene, har Lopez Obrador valgt en mykere tilnærming som han har kalt «klemmer, ikke kuler», som fokuserer mer på å bekjempe fattigdom og arbeidsledighet blant unge.

Taktikken har fått mye kritikk fra mange sikkerhetseksperter, som mener at det er tegn på svakhet.

Blant annet mener Vigil i DEA at strategien har ført til at kartellene opererer friere, og uten å bli straffet, ifølge Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!