Gigantkrav for sex-overgrep

En kvinne som hevder hun er blitt seksuelt misbrukt i en årrekke krever 3 millioner kroner i erstatning, uten at den påståtte gjerningsmannen er kjent skyldig. Birgitte Tengs-saken åpner for sivile søksmål i straffesaker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straffesaken mot den tidligere ansatte i Blå Kors førte ikke fram. Saken ble henlagt etter bevisets stilling, og Sunnmørskvinnens anke til Riksadvokaten ble også avvist. Nå går hun til sivilt søksmål og krever tre millioner kroner i oppreisning for et ødelagt liv. Hvis hun får medhold i for erstatningskravet er det sensasjonelt, både på grunn av kravets størrelse men også fordi saksøkte ikke er dømt for et straffbart forhold.

Birgitte Tengs-saken

Det vakte stor oppsikt da fetteren til Birgitte Tengs ble dømt til å betale erstatning for drapet, selv om han ble frifunnet i straffesaken. Høyesterett valgte i forrige uke å opprettholde dommen. Kravet til bevisførsel i sivile søksmål er ikke like strengt som i straffesaker. Derfor kan kvinnen vinne fram med gigant-kravet, skriver Sunnmørsposten.

Stått fram

Kvinnen har flere ganger stått fram med sin historie.

- Jeg gjør dette for å stille ham til ansvar, sier kvinnen til avisa Dagen.

Overgrepene skal ha begynt da hun begynte som evangelist. Hun og den påståtte overgriperen reiste rundt, og det var på disse reisene at overgrepene skal ha skjedd.

- Frykt gjorde at jeg ble der, sier kvinnen.

Millionkrav

Kvinnens advokat mener det ikke er unaturlig å kreve flere millioner kroner i erstatning:

- Når en person mener å ha fått ødelagt livet sitt, skal det ikke mye fantasi til for å regne seg fram til beløp i millionklassen, sier advokat Anna-Marie Berg til Sunnmørsposten.

Advokat Ivar Sølvberg representerer den saksøkte mannen. Han tror ikke på et forlik i saken.

- Jeg kan bekrefte at det før sommeren var kontakt. Da hadde kvinnen en annen advokat. Vårt inntrykk var da at det forelå en avtale begge partene kunne leve med. Stevningen som vi nå har fått, viser at det ikke stemmer. Derfor tror jeg det blir vanskelig å løse denne saken gjennom forhandlinger, sier Sølberg.