Gigantmåling for Frp, Høyre faller

Frp kaprer velgere på flyktningestrømmen og innstrammingene i asylpolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp går fram med hele 7,4 prosentpoeng fra oktober til november og får 17,5 prosent.

For Høyre er målingen den svakeste siden oktober 2009. Partiet får en oppslutning på 20 prosent, og er nå nede på grunnfjellet.

- Vi leverer Velgeroppslutningen om Frp har ikke vært så høy siden oktober 2012.

- Det er absolutt hyggelige tall. Vi har hatt gjennomgående positive tall på meningsmålingene den siste måneden. Jeg tror det skyldes to ting: Vi har lagt fram et budsjett med veldig mange gode saker som vi har lovet at vi skulle levere på, som å fjerne avkortingen på pensjon, ikke minst veldig mange velgere er opptatt av. Og så handler det selvfølgelig om at det er veldig mange mennesker som er opptatt av en innstramming av asylpolitikken, sier Jensen til Dagbladet.
 
I ettermiddag var hun tilstede på gruppemøtet som trolig drøftet innspurten i budsjettforhandlingene. Tidligere på dagen jublet partiet over det brede forliket om asylinnstramming i Stortinget.

Frp henter velgere fra Høyre og mobiliserer hjemmesittere.

- Partimålingen skiller seg ut fra de andre målingene i november, som viser et Høyre godt over tyve-tallet og flertall for samarbeidspartiene. Det er ikke veldig rart at det kan variere stort når enkeltsaker får dominere slik de har gjort den seneste tiden, men jeg er optimistisk både på vegne av Høyre, regjeringspartiene og de fire samarbeidspartiene samlet sett. I dag presenterte vi en bred enighet på Stortinget om innstrammingstiltak i asylpolitikken. Jeg tror tallene for vår del vil bedre seg etter hvert som regjeringens allerede igangsatte og vedtatte tiltak får større virkning og signalet om innstramminger blir enda tydeligere for omverdenen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

På Frp's banehalvdel - Her gjør Frp det veldig godt, og det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at dette skyldes det offentlige ordskiftet som nå pågår om flyktningsituasjonen og muligheter for terrorisme, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Dagbladet.

- Debatten om flyktninger har skiftet veldig i løpet av høsten, fra et ordskifte preget av sympati og medfølelse til en diskusjon om problemer rundt flyktninger og innvandrere. Den debatten vi har i dag er mer på Frp's banehalvdel, sier Bergh.

Han påpeker at særlig SV, som tradisjonelt er et av de mest liberale partiene i flyktningpolitikken, går tilbake.   - Det som skjer nå er mer en normalsituasjon, med en diskusjon om flyktninger og innvandrere, som Frp tjener på, sier Bergh.

Lite handling - Av de to partiene er det helt klart Frp som har et eierskap til innvandrings- og flyktningpolitikken og særlig det å ha en stram politikk på dette området. Høyre blir nok sett på som tross alt et mer moderat parti, sier Bergh, som også tror at Høyres oppslutning kan ha blitt noe påvirket av at det har vært et inntrykk av rot og lite handling blant politikerne i flyktningspørsmålet.   - Høyre er det store styringspartiet i regjeringen, og kan dermed tape på at det gis inntrykk av rot. Men jeg tror samtidig det er selve flyktningsaken, ikke den politiske håndteringen, som først og fremst forklarer den politiske bevegelsen her, sier han.
Frp tar særlig velgere fra Høyre, på tross av at Høyre også har tatt til orde for innstramminger og gikk ut med 15 tiltak til innstramminger. I går var alle partiene på Stortinget blitt enige om  ble enige med Frp om 15 tiltak for innstramming. Frp mener partiet endelig har fått gjennomslag for sin asylpolitikk. Ap sier at forliket bygger på konvensjoner og tekster det er bred enighet om i Stortinget.

I målingen er Arbeiderpartiet fortsatt størst med 36,1 prosent (+0,6 prosentpoeng). Senterpartiet får en oppslutning på 6,2 prosent (-1,1), Venstre 4,5 (-0,3), KrF 4,4 (-1,0), MDG 4,3 (+1,3), SV 3,8 (-2,1) og Rødt 2,7 (-0,5).

TAR FRA ERNA: Frp og Siv Jensen tar velgere fra Høyre og Erna Solberg viser Ipsos-målingen for november. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TAR FRA ERNA: Frp og Siv Jensen tar velgere fra Høyre og Erna Solberg viser Ipsos-målingen for november. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer