Gigantmarsj mot sult

Om lag 200 000 mennesker vil trolig delta i en protestmarsj gjennom den skotske hovedstaden, Edinburgh, i dag. Onsdag får de trolig selskap av en million til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi og myndigheter i Skottland krysser fingrene og håper at demonstrantene vil legge igjen mer penger enn de ødelegger for. Men politiet er i høyt beredskap og utelukker på ingen måte voldelige sammenstøt. Så mange mennesker har aldri demonstrert i den skotske hovedstaden tidligere.

Toppmøte

Marsjen i dag er den første i en rekke demonstrasjoner i forbindelse med G8-møtet i Gleneagles fra 6. til 8. juli. Toppmøtet, hvor blant andre president George W. Bush og statsminister Tony Blair vil delta, holdes på et hotell.

Demonstrantene har bedt om å få demonstrere utenfor hotellet, men det har skotske myndigheter sagt et klart nei til.

Protesten i morgen dreier seg først og fremst om fattigdommen i verden. Men en rekke grupper har varslet at det også skal demonstreres mot globaliseringen, ødeleggelsen av miljøet, og ikke minst mot krigen i Irak. Allerede søndag er det et større møte hvor blant annet navnene på døde i denne krigen skal leses opp.

Blairs dilemma

Tony Blair, som er vert for møtet, er i den litt underlige situasjonen at han støtter mange av demonstrantenes krav, særlig om økt bistand til Afrika. Men han er samtidig USAs nærmeste allierte.

I går slo Bush fast at også USA er villig til å ta et ekstra tak for Afrika. USA vil doble sin bistand innen 2010, sa Bush i Washington i går, melder nyhetsbyrået AP.Blair har allerede sikret seg at G8-møtet vedtar at de 18 fattigste landene i verden får ettergitt 40 milliarder dollar i gjeld. Men hans neste mål, at verdens rike land gir Afrika en ekstrahjelp på 25 milliarder dollar hvert år framover, har han foreløpig ikke fått amerikansk støtte for.

 KLOVNER I KAMP:  De kommer til Edinburgh for å demonstrere både mot sult, fattigdom og slaveri. Her et medlem av Hemmelig Motstands Opprører Klovn Armé. Foto:Reuters/Scanpix
KLOVNER I KAMP: De kommer til Edinburgh for å demonstrere både mot sult, fattigdom og slaveri. Her et medlem av Hemmelig Motstands Opprører Klovn Armé. Foto:Reuters/Scanpix Vis mer

Ved siden av Afrika er verdens klima tema på toppmøtet. Men Blair vil ikke klare å overtale Bush til å undertegne Kyoto-avtalen. Det anerkjente han åpent i går.

Hvilken reaksjon han får fra de andre topplederne, i Frankrike, Tyskland, Russland, Italia, Japan og Canada, er foreløpig ikke kjent.

I Gleneagles er politiet allerede i full alarm.

10 000 politifolk

Politisjefen der, Peter Wilson, forteller til BBC at 10 000 politifolk vil være på vakt under toppmøtet. Han regner med at det vil bli en del uroligheter, men at de aller fleste demonstrasjonene vil gå rolig for seg.

I hovedstaden Edinburgh frykter myndighetene at det ikke vil bli mulig å takle en marsj med en million mennesker kommende onsdag. Det er sangeren Bob Geldof som har bedt så mange dra til den skotske hovedstaden - for å delta i en festival mot sult og fattigdom i verden.