Gigantoppgjør etter gruveulykka i Chile

De to eierne av den sammenraste gruva i Chile må belage seg på mange oppgjør i retten.

JUBEL: Det var ellevill jubel da de 33 gruvearbeiderne ble reddet opp av gruva etter 69 dager. Foto: Scanpix
JUBEL: Det var ellevill jubel da de 33 gruvearbeiderne ble reddet opp av gruva etter 69 dager. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En parlamentarisk granskingskommisjon i Kongressen har satt i gang sitt arbeid med å finne ut hva som skjedde i gruva San José 5. august, og dette vil også få følger for det rettslige etterspillet etter ulykka, som allerede er igang.

45 år gamle Alejandro Bohn og 46 år gamle Marcelo Kemeny, de to eierne av gruva, har, forsiktig sagt, visse utfordringer knyttet til sitt omdømme. De drøyde de med å varsle om ulykka. De har holdt seg unna redningsoperasjonen og ikke vist seg på åstedet.

I tillegg har de ikke fulgt forskriftene for sikkerhet, og de har ikke betalt forsikringspremie for arbeiderne. Eierselskapet deres, Compañía Minera San Esteban Primera, vurderer å erklære seg konkurs.

Tiltale Påtalemakta vurderte først å tiltale Bohn og Kemeny for det som tilsvarer uaktsomt drap på 33 mennesker. Nå, da gruvearbeiderne er i live, vurderer man uaktsomt drapsforsøk på de 33, ifølge avisa La Tercera. Men tiltalen ventes å inneholde atskillige andre punkter etterhvert.

Nå skal alle de 33 reddede gruvearbeiderne først avhøres av påtalemakta.

Gruvearbeideren skal også vitne i Kongressens granskingskomité. Juan Illanes, en av dem, har sagt at de ulykkesdagen hørte kraftige drønn fra fjellet omtrent klokka 11, tre timer før gruva raste sammen og stengte dem inne. De ba da sine overordnede om å få rømme ut av gruva, men fikk nei. Dette har han sagt til Carlos Vilches, som er medlem av granskingskomitéen.

Men Pedro Simunivic, driftslederen, og Carlos Pinilla, operasjonssjefen, avviser dette. De fikk aldri noen advarsel fra noen om hva som kunne skje og aldri noe forespørsel om å evakuere, hevder de.

Erstatning Familiene til ofrene, og etterhvert de reddede ofrene, har allerede innledet søksmål mot gruveeierne med krav om erstatning. 26 av de 33 berørte familiene har gått sammen om et foreløpig krav på rundt 60 millioner kroner. Men dette kan fort bli større dersom noen av dem kan påvise varige skader. Hva de siste sju vil gjøre er ennå ikke klart.

I tillegg kommer kravene fra staten. En domstol i Santiago har «frosset» alle verdier og eiendeler i Compañía Minera San Esteban Primera. Dette gjør det umulig å betale lønn til de ansatte, innvender selskapet.

Men etter ulykka i gruva San José 5. august sa det samme selskapet at det ikke kunne betale lønn til de 33 gruvearbeiderne, som man da ikke visste om var døde eller levende under bakken, fordi selskapet var på konkursens rand.

I denne kjennelsen ga dommer Rommy Müller medhold til Statens Forsvarsråd (CDE), som tar seg av statlige eiendommer og statlige krav og som hadde bedt om dette tiltaket for å ha en garanti for betaling av den svært kostbare redningsoperasjonen.

Myndighetene hadde laget et foreløpig budsjett på nesten 60 millioner kroner. Da alle arbeiderne var hentet opp anslo president Piñera regninga til nær 120 millioner kroner, men det endelige beløpet blir ikke klart før om to måneder.

Nye lover — Vi sa det fra første dag, dette skal ikke gå ustraffet hen. De som måtte ha ansvar skal måtta ta på seg ansvaret, gjentok president Sebastián Piñera da han møtte de reddede gruvearbeiderne på sjukehuset i Copiapó.

Piñera garanterte at «aldri mer» skal noen arbeide «under så usikre og umenneskelige arbeidsforhold» som man har avdekket i gruva San José.

Han svarte på denne måten på uttalelsen som Luis Urzúa kom med da han kom opp fra dypet som den siste av gruvearbeiderne: «Dette må aldri gjenta seg!»

Skjerping Dette dreier seg både om å vedta strengere lover for miljø og sikkerhet, og ikke bare for gruveindustrien, men også om å håndheve lovene. I gruva San José hadde eierne ikke brydd seg om et pålegg om å bygge nødutganger.

Men likevel hadde de fra det statlige tilsynet fått lov til å gjenåpne gruva, som var blitt stengt etter ei ulykke i 2007 hvor ett menneskeliv gikk tapt. I mange tilfeller er det billigere for eierne å betale bøter enn å gjennomføre pålagte sikkerhetstiltak.

Det statlige tilsynet har heller ikke folk til å undersøke forholdene i gruvene. Da de 33 innesperrede ble funnet i live, 17 dager etter raset i gruva, skjerpet gruveminister Laurence Golborn kontrollen med gruvene i området.

18 gruver ble da stengt i Atacama-ørkenen på grunn av manglende beskyttelsesrom under jorda, manglende luftekanaler og mangel på minst to nødutganger.

EIERNE: 45 år gamle Alejandro Bohn og 46 år gamle Marcelo Kemeny, de to eierne av gruva, må belage seg på lang tid i retten etter gruveulykka. Reuters/Scanpix
EIERNE: 45 år gamle Alejandro Bohn og 46 år gamle Marcelo Kemeny, de to eierne av gruva, må belage seg på lang tid i retten etter gruveulykka. Reuters/Scanpix Vis mer