Gigantpakke til britiske banker

Den britiske regjeringa pøser inn 500 milliarder til bankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen vil tine opp landets fastfrosne kredittmarked og pøser inn 500 milliarder kroner i lån til landets banker.

BBC beskriver pakken som noe av det mest sjenerøse som noensinne er blitt gitt til banknæringen. Den går ut på at bankene kan bytte usikre obligasjoner basert på boliglån mot sikre statsobligasjoner. Obligasjonene brukes som sikkerhet når bankene låner ut penger, dermed håper regjeringen at bankene letter på sin restriktive lånepolitikk.

På tide å gripe inn

Byttet vil gjelde for ett år, med mulighet for forlengelse i tre år, opplyste banken i en kunngjøring mandag.

«Bank of England vil mandag morgen gjøre det noen anser som den største u-svingen i bankens 300-årige historie», skrev BBC på sine nettsider før kunngjøringen.

Den britiske sentralbanken er kjent for å være mer konservativ når det gjelder å tilføre penger i banksystemet, enn sentralbankene i USA og EU.

Finansminister Alistair Darling sa søndag at krisen på det britiske lånemarkedet bare vil bli verre hvis staten ikke griper inn.
Holder på pengene
Britiske banker har de siste månedene tviholdt på pengene sine. Viljen til å låne ut penger har sunket i takt med den voksende krisen på de internasjonale kredittmarkedene.

I frykt for å tape penger, sikrer bankene seg. De er lite villige til å låne ut penger til andre banker, og hvis de gjør det, tar de seg godt betalt i form av høye renter. Også når det gjelder lån til britiske boligkjøpere, har bankene blitt svært restriktive.

Dette til tross for at Bank of England har satt ned styringsrenta flere ganger.

SPYTTER INN: Den britiske sentralbanken Bank of England griper sjelden inn i bankenes virksomhet, men nå vil den bidra med statsobligasjoner verdt 500 milliarder kroner. Foto: Reuters / Luke MacGregor / SCANPIX)
SPYTTER INN: Den britiske sentralbanken Bank of England griper sjelden inn i bankenes virksomhet, men nå vil den bidra med statsobligasjoner verdt 500 milliarder kroner. Foto: Reuters / Luke MacGregor / SCANPIX) Vis mer

Sentralbanken vil nå sette av i alt 50 milliarder pund (500 milliarder kroner) i statsobligasjoner til bankene, slik at obligasjonene kan bli brukt som sikkerhet når bankene låner penger av hverandre.

Obligasjonene skal byttes mot obligasjoner basert på boliglån. På grunn av fallende boligpriser, anses disse nå som svært utrygge, noe som har bidratt til at lånemarkedet har skrumpet kraftig inn.


Ingen løsning
Den britiske finansministeren fremholder at statsobligasjonene er et lån, og at pengene skal betales tilbake.

Selv om krisepakken er gedigen, mener ekspertene at man ikke kan regne med at bankene gir helt slipp på sin restriktive lånepolitikk. Men den vil kunne hindre at situasjonen blir enda verre, sier økonomen Alan Clarke i BNP Paribas til BBC.

Den globale kredittkrisen er utløst av problemer på det amerikanske boliglånsmarkedet. Mange amerikanere har lånt penger til bolig uten sikkerhet og uten å ta høyde for renteøkning. Med høyere rente og fall i boligprisene har de fått problemer med tilbakebetalingen. Dermed har bankene tapt enorme beløp. Krisen har forflyttet seg videre til andre deler av amerikansk økonomi og har også ført til fall på verdens børser.

(NTB)