GIR ØKT TILLIT:  Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea mener EUs krisepakke ikke løser noen underliggende problemer.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GIR ØKT TILLIT: Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea mener EUs krisepakke ikke løser noen underliggende problemer. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Gigantpakken løser ingen underliggende problemer

Men den gir tid, mener sjeføkonom Steinar Juel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Gigantpakken i euroområdet løser ingen underliggende problemer, men den gir Europa tid og har fornyet tilliten til eurosamarbeidet, mener sjeføkonom Steinar Juel.

De sterkt gjeldstyngede landene i Europa, de såkalte PIIGS-landene anført av Hellas, blir ikke kvitt gjelden med gigantpakken som ble vedtatt natt til mandag. PIIGS står for Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania.

EU-garantier for 750 milliarder euro gir imidlertid trygghet hos kreditorene og vil trolig avverge en ny internasjonale finanskrise, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea,

- EU har kjøpt seg to-tre år til å håndtere de underliggende problemene, nemlig store årlige budsjettunderskudd. Reaksjonene til finans- og kredittmarkedene i dag tyder på at tillitskrisen er løst inntil videre, sier Juel til NTB.

Fredag skjøt statsrentene i været, børsene stupte og kredittmarkedene stanset så å si opp - ikke ulikt opptakten til den forrige finanskrisen høsten 2008. Juel tror Europa ville ha våknet til finanskrise mandag hvis EU-landenes ledere hadde tatt helgefri istedenfor å forhandle fram den svært solide og omfattende garantiordningen. Den har etter alt å dømme også styrket tilliten til eurosamarbeidet generelt.

- Denne krisen har også vært en tillitskrise, hvor kreditorene har vært bekymret for at de gjeldsproblemene Hellas står oppe i skal spre seg til andre euroland. Det er blitt sådd tvil om euroen i det hele tatt ville overleve, sier Juel.

(NTB)